Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Co je akutní HIV infekce? Jedná se o první příznaky infekce virem HIV, které se obvykle (v 50%-90%) projeví za 2-4 týdny po nákaze a často korespondují s tzv. sérokonverzí, tj. obdobím, kdy se objevuje HIV pozitivita v testu na HIV protilátky. U některých jedinců může akutní infekce virem HIV proběhnout i bez jakýchkoliv klinických projevů. Období akutní fáze infekce HIV je závažné vzhledem k vysokému riziku přenosu viru HIV při darování krve, při sdílení injekčních pomůcek a při nechráněném sexuálním styku, protože v tomto období krev, sperma a vaginální sekret obsahují vysoké množství viru HIV (vysokou virovou nálož). Velké nebezpečí přenosu viru HIV hrozí v období tzv. „imunologického okénka“, kdy výsledek běžného tzv. skríningového testu na HIV protilátky může být „falešně negativní“. Toto nebezpečí hrozí i při jediné transfúzi krve od HIV infikovaného dárce, při jediném sdílení injekčních pomůcek a při jediném nechráněném sexuálním styku. Jak se projevuje akutní HIV infekce? Nejčastějším klinickým příznakem HIV infekce je horečka. Objevuje se u 75-97% infikovaných osob. Může být provázena: 1. bolestmi hlavy, kloubů, svalů, zánětem nosohltanu a zažívacími obtížemi včetně průjmů - onemocnění připomíná virózu nebo 2. zvětšením lymfatických uzlin - hlavně krčních, bolestivým zduřením jater, zvětšením sleziny, bolestm v krku onemocnění připomíná infekční mononukleózu 3. asi v 60-70% vyrážkou, nejčastěji na hrudníku a zádech, většinou nesvědí a nebolí a má velmi krátké trvání - i jen několik hodin. V dutině ústní mohou být na sliznicích vřídky podobné aftám nebo plíseň. Podobný výsev můžeme vidět i na genitálu. 4. méně často i postižením nervové soustavy - zánětem mozkových blan, zánětem nervů především dolních končetin, obrnami, zvýšenou dráždivostí a pohotovostí ke křečím, zmateností, někdy i psychotickými změnami. Většina příznaků nemá akutní charakter (výjimkou je vyrážka). Klinické příznaky nemají vysokou intenzitu a mají tendenci k pozvolnému průběhu. Trvají 2-6 týdnů a odezní bez specifické léčby. Infikovaný přechází do klidového bezpříznakového stádia HIV infekce. Co dělat? Na akutní HIV infekci by měl myslet ošetřující lékař ve své ordinaci, terénní sociálně-zdravotnický pracovník, i samotný člověk, který si je vědom nějakého rizikového chování (nechráněný sexuální styk, sdílení injekčních jehel a stříkaček atd.). Infekci HIV lze vyloučit anebo potvrdit pouze laboratorním vyšetřením, kdy je zapotřebí odebrat 5-7 ml žilní krve a vzorek odeslat na vyšetření do laboratoře oprávněné provádět vyšetření HIV protilátek. Vyšetřovaná osoba musí vždy dostat tzv. předtestové poradenství tj. informaci o možném výsledku testu na HIV a jeho interpretaci. Negativní výsledek: Negativní výsledek u osoby, která si je vědoma rizikového chování v době kratší než 1 měsíc před vyšetřením a projevují se u ní některé z příznaků akutní HIV infekce, je nutno považovat za neprůkazný („falešně negativní“) a vyšetření je nutno opakovat za 2-3 měsíce. Teprve tento negativní výsledek je průkazný. Pozitivní výsledek: Pozitivní výsledek znamená, že vyšetřovaná osoba je infikovaná virem HIV. Současně s oznámením výsledku musí dostat tzv. potestové poradenství s tím, že podle § 53 zákona č. 258/2000 Sb o veřejném zdraví je povinna se podrobit lékařskému dohledu, potřebnému laboratornímu vyšetření, léčbě a dalším opatřením. Proč je důležité diagnostikovat HIV infekci již v akutní fázi? 1. Akutní HIV infekce je důvodem k zahájení účinné antiretrovirové terapie, která vede k ovlivnění klinických projevů akutní HIV infekce a ke snížení virové nálože u infikované osoby. 2. Snížení virové nálože vede k omezení rizika dalšího přenosu infekce HIV. 3. Antiretrovirová léčba vede ke zpomalení množení viru HIV, zpomalení úbytku obranyschopnosti organizmu a tím i ke zpomalení rozvoje HIV infekce. 4. Při včasném nasazení terapie je možné po odeznění akutního stadia HIV infekce její pozdější přerušení. Pamatujte, že u člověka s rizikovým chováním, u něhož se projevují některé z těchto příznaků, se může jednat o akutní stádium infekce HIV, přestože výsledek jeho testu na HIV může být v tomto období „falešně negativní“. Test na HIV je nutno opakovat za 2-3 měsíce po rizikovém chování!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pro hopki

(DoktorX, 9. 11. 2009 14:21)

Tak bohužel nelze tanovit přesnou dobu, proto tak velké rozpětí, protože je to individuální.
A problém je v tom že u někoho se ani žádné příznaky projevit nemusí, ale to je pouze u malého procenta.
Takže opravdu nelze stanovit přesnou dobu kdy příznaky mohou nastat.

doba k příznakům

(hopki, 8. 11. 2009 23:02)

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s těmi příznaky. V tomto článku se píše, že se objevují ty 2-4 týdny po nakažení, jiné články (např. http://www.aids-hiv.cz/popis.html ) píše 3-8 týdnů, některé zase že do 2-6 týdnů ty příznaky vymizí? Jak to tedy doopravdy je? Já vím, že je to spíše individuální, ale přeci jen bych ráda věděla, zda spíše dříve nebo spíše později od nákazy...moc by mi to pomohlo :( děkuju předem

Pro Smilina

(DoktorX, 8. 11. 2009 17:10)

Zdravím tě,
O této metodě jsem neslyšel. Ale pokud vím tak absolutní jistotu budeš mít z krevních testů přímo na HIV, po odběru krve. Po 3 měsíční době od posledního rizikového chování.

pro Marina

(DoktorX, 8. 11. 2009 17:05)

Tak jelikož je už téměř zima, tak období angín a podobných nachlazení je normální. Proto v tomto období nelze nachlazení plně přisuzovat příznakům.
Jestli neznáš zdravotní stav protějšku. Tak ho zkus kontaktovat, a přímo se narovinu zeptat, aby ses zybtečně nestresovala.
Případně pro klid duše, doporučuju po 3 měsících od posledního rizikového chování si dojít na testy HIV.

Test v lékárně?

(Smilina, 8. 11. 2009 15:37)

Ahojky, ráda bych se zeptala, jestli se dá nějak koupit HIV test ze slin v lékárně? Na wikipedii je totiž dokonce fotka takového testovače: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Oraquick.jpg tak proto již z obrázku je patrné, že něco takového musí existovat. Nevíte o tom prosím někdo něco bližšího?

Příznaky odpovídají, co dělat

(Marina, 8. 11. 2009 14:53)

Ahoj, prosím o nějakou radu: Nikdy jsem netrpěla na angíny, ale teď jsem jednu chytla, alespoň tak to řekl doktor na ORL a hned mi předepsal antibiotika. Jenže ta má úplně stejné příznaky jako HIV, tedy zvýšené uzliny na krku, bolest na mandlích, horečky, vlivem antibiotik také střevní potíže a jeden den i nechuť k jídlu. Když ale doktor podíváním do krku stanovil angínu, je možné, že i přesto jde o příznak HIV pozitivity? Protože nechráněný styk s člověkem, u kterého nemám jistotu, byl před 6-7 týdny předtím...

Pro Karla

(DoktorX, 5. 11. 2009 22:21)

Zdravím tě Karle,
Virus AIDS, je až další stadium viru HIV, virus AIDS který je smrtelný nemusí u člověka nakaženým virem HIUV vůbec propuknout, případně že se to stane tak se stává až po dlouhých letech.
Ale tento příznak vůbec nemusí být žádný příznakem tohoto viru.
Jinak určitě dobře děláš že na testy jdeš. Budeš mít jasno, a budeš vědět na čem jsi.
Držím ti palce, a věřím že vše bude v pořádku.
Měj se .-)

Pro EMKO

(DoktorX, 5. 11. 2009 22:17)

Zdravím tě, tak v tomto období, kdy jsou změny počasí, první sníh už za námy, tak období nachalezení, chřipek, je zcela normální, a nemusím mí nic společného s tím to onemocněním.
Případě pokud neznáš zdravotní stav partnera, tak doporučuju, pro klid duše, si po 3 měsíční lhůtě na testy zajít.
Případně se před tím ještě pokud znáš partnera na něj obrátit, a přímo se do otázat, zda by nemohl být nakažený.
Ale těžko z jednoho příáznaku posuzovat.
Takže jak říkám pro klid duše si testy udělat, preventivně.
Měl by to dělat každý. :-)

Pro rudu and ALL

(DoktorX, 5. 11. 2009 22:12)

Vidíš, je to nádherný pocit, sám jsem ho zažil. A gratuluji, a věřím že pro příště už si dáš větší pozor :-)
A tady ostatní sami vidíte, že se vyplatí si na testy zajít, a že opravdu ten stres navíc je zbytečný zajít si po 3 měsíčný lhůtě co nejdříve na testy, aby měl člověk jasno, A ten pocit ulevy je nádherný.

Vzkaz

(Karel, 5. 11. 2009 17:05)

Ahoj, je to už víc než rok, co jsem měl rizikový styk. Myšlenka na HIV mě hlodala, ale nijak jsem to neřešil. Pár měsíců poté jsem se dal dohromady s prima holkou, se kterou jsem doteď. Po začátku našeho vztahu jsem se myšlenkou na AIDS začal trápit víc a víc a teď už to nemůžu vydržet, zvlášť po tom, co se přítelkyni objevily skvrnky na nohou a rukou a příčinu jejich vzniku neznáme. Strašně se bojím, abych ji případně nenakazil. Rozhodl jsem se, že zítra půjdu na testy. Moje pocity jsou dokonale totožné s těmi, co popisuje 'klikař'. Žaludek na vodě, v práci žádná soustředěnost, slabost, úzkost. A ne jen pocity, ale celý článek jako bych napsal já. Držte mi prosímm zítra palce, ať si to strachy nerozmyslím a ať to dobře dopadne - nejen kvůli mně, ale hlavně kvůli Klárce...

Konec špatého snu

(Ruda, 5. 11. 2009 16:51)

Tak jsem v pohodě :) je to super pocit. Konečně je to za mnou. Už nemusím myslet na to co budu dělat když třeba náhodou ...

Díky všem za podporu a hlavně doktorovi X áčovi :)

teplota

(EMKO, 4. 11. 2009 20:50)

Ahojky,

3 dny po styku mě bolela hlava, trochu škrábalo v krku a byla jsem nachlazená...pak dva týdny cca na to se mi rýma vrátila,ale to nejspíš proto, že jsem pedešlé nachalazení přešla bez vyležení.

Jde mi ale o to, že jsem dva týdny po styku měla tepltou 38, ale jen jedenou a jeden večer, pak už jen rýma a za dva dny jsem byla v pohodě.

Jak se prosím většinou projevuje teplota v případě nákazy, má ji člověk takhle jednou nárazově nebo delší dobu?

Děkuji moc za odpověď!

Rudo

(DoktorX, 4. 11. 2009 19:30)

Díky za tvé uznání. Jinak doufám že se s námi podělíš, o výsledek testu, a já pevně věřím že bude negativní a vše bude v naprostém pořádku.

Jinak jak zde Ruda říká, odkládání, nic neřeší. Určitě je dobrý si tam zajít, aby měl člověk jistotu! A ve většině případech je strach zbytečný, a zbytečně si ho člověk prodlužuje, přitom by se mu už dávno mohlo ulevit.
A jak říká tady kolega, tak když se člověk s tím trápením podělí s ostatními, tak mu to pomůže, vím co říkám, mluvím z vlastní zkušenosti.
:-)

Pro všechny

(Ruda, 4. 11. 2009 15:59)

No tak, jsem to nevzdržel a po dlohém váhání, kdy se střídaly pocity že musím být v pořádku s pocity, že je to v pytli (můj příběh můžete najít v příspěvcích níže), jsem se šel podívat kde se dělají ty anonymní testy. Původně jsem neměl v plánu se nechat hned otestovat, ale vlezl jsem tam do čekárny a paradoxně hned narazil na doktora, který se mě zeptal kam jdu. V tu dobu jsem už musel s pravdou ven. Měli jsme pohovor a pak mi vzali krev. Pro výsledky si jdu zítra.

Nedokážu to racionálně zdůvodnit, ale celý ten týden čekání jsem v naprostém klidu s pocitem, že vše dopadne dobře. No poslední den byl přece jenom trochu takový, že se to blíží den D, tak se drobná nervozita dostavila, ale jinak to probíhá v klidu. Věřím, že mě z toho Bůh zase nějak vyseká stejně jako z jiných sraček do, kterých jsem se vlastní blbostí dostal dříve. Tuhle konkrétní chybu už ale nehodlám opakovat. Děkuji stačilo.

Všem co se snaží pomáhat na těchto stránkách (Doktor x atd.) přeji ať se jim jejich dobrý skutek v životě vrátí ať už na dětech nebo jinou formou. Všechny, kteří zažili ten pocit, že něco pos. a pak se báli téhle nemoci/testů/čekání na výsledky prosím ať si tuto svojí zkušenost nenechávají sami pro sebe a podělí se o ní s ostatními. Můžete je tak ušetřit toho co jste si prožili a možná i zachránit život. Všem přeji hodně zdaru a sobě alespoň zítra taky. 

PS. Pro anonymka, kráva, katka: holky musíte jít na testy stejně jako já. Není jiná možnost. Oddalování vůbec nic neřeší budete se jenom trápit, protože ta pochybnost vždy znovu vyplave a bez testů Vám 100% jistotu nikdo nedá. Myslím, že každý by měl znát svůj status už s ohledem na budoucího partnera/plánovaní rodiny atd. Holky běžte. Musíte. Vše dobře dopadne já to vím


Čaute

Pro "krava"

(DoktorX, 25. 10. 2009 19:46)

Takhle to brát nemůžeš, ale když na ty testy nepůjdeš tak se budeš stresovat dál!
Takže rozhodně doporučuju si na ně zajít at víš na čem jsi.
A ty dny až budeš čekat na výsledky, tak nemysli co když to bude špatný, ale mysli na to, až si dojdeš pro výsledky, a bude vše v pořádku, a konečně se ti uleví, jaký ti spoadne kámen ze srdce, na to mysli. A jdi do toho a půl je hotovo.
Klid v duši. :-)

mam strach

(krava, 23. 10. 2009 2:10)

dnes je opat jeden z tych dni kedy rozmyslam nad tym ci nie som HIV pozitivna, pred 3 mesiacmi som mala nechraneny pohlavny styk s jednym chalanom z USA, zdal sa byt mily ale potom som zistila ze je to kurevnik :-( netusim s kolko zien mal, ale ja tu neistou uz nevydrzim :-( mam strach ist na testy a urcite nevydrzim cakat tyzden... asi po 2 mesiacoch som mala chripku, BOze moze to byt tym ,alebo som uz paranoidna? :-( kde najst odvahu.... ale s mojim "stastim" na vsetko.... co ak som HIV pozitivna? :-( cely zivot mam este len pred sebou... :-(

DoktorX

(Pro Katka, 19. 10. 2009 21:31)

Tak přistupuješ k tomu s dobrým přístupem, tvoje reakce bolesti kloubů atd, jsou zapříčiněné stresem, který je pochopitelný.
A kdy bys nákazu už měla tak test jí ukáže už hned, samozřejmě se ještě je riziko ale proto je ta inkubační 3 měsíční lhůta. A věř to nejlepší když už první test dopadlo dobře, a jsi bez příznaků, tak je velké procento pravděpodobnosti, že jsi v pořádku.
Takže doufám že ti můj příspěvek dodá sílu, a tkaé ponaučení.
Měj se pěkně a hodně štestí přeju.

DoktorX

(Pro Katka, 19. 10. 2009 21:31)

Tak přistupuješ k tomu s dobrým přístupem, tvoje reakce bolesti kloubů atd, jsou zapříčiněné stresem, který je pochopitelný.
A kdy bys nákazu už měla tak test jí ukáže už hned, samozřejmě se ještě je riziko ale proto je ta inkubační 3 měsíční lhůta. A věř to nejlepší když už první test dopadlo dobře, a jsi bez příznaků, tak je velké procento pravděpodobnosti, že jsi v pořádku.
Takže doufám že ti můj příspěvek dodá sílu, a tkaé ponaučení.
Měj se pěkně a hodně štestí přeju.

pro Noname

(DoktorX, 19. 10. 2009 21:25)

Zdravím tě, tak pro klid duše, si na testy HIV opravdu zajdi, ale pravděpodobně se o nic vážného nejedná. Ale rozhodně doporučuji si na ně zajít, protože se ti pak uleví, a budeš mít jasno. :-)

Výsledek

(Katka, 19. 10. 2009 10:41)

Pro výsledek jsem si měla jít příští týden v pondělí, to čekání jsem nemohla vydržet, a tak jsem zavolala panu doktorovi, jestli už nemají výsledky a objednala jsem se na dnes. HIV negativní, ale na kontrolní test musím ještě v polovině listopadu, jelikož mi ještě neuplynula inkubační doba. Každopádně jsem za ten celý týden čekání měla dostatek času popřemýšlet o celém svém životě. Konečně jsem přišla na to, co je v životě podstatné a že nemá cenu zaobírat se kravinama. Jsem šťastná, že tyhle testy dopadly dobře. Doufám, že i ty další budou v pohodě. Jsem totálně vyčerpaná a strašně se těším na Vánoční svátky až si budu moct konečně pořádně odpočinout a trávit všechen svůj čas s lidmi, které mám ráda!


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »