Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Co je akutní HIV infekce? Jedná se o první příznaky infekce virem HIV, které se obvykle (v 50%-90%) projeví za 2-4 týdny po nákaze a často korespondují s tzv. sérokonverzí, tj. obdobím, kdy se objevuje HIV pozitivita v testu na HIV protilátky. U některých jedinců může akutní infekce virem HIV proběhnout i bez jakýchkoliv klinických projevů. Období akutní fáze infekce HIV je závažné vzhledem k vysokému riziku přenosu viru HIV při darování krve, při sdílení injekčních pomůcek a při nechráněném sexuálním styku, protože v tomto období krev, sperma a vaginální sekret obsahují vysoké množství viru HIV (vysokou virovou nálož). Velké nebezpečí přenosu viru HIV hrozí v období tzv. „imunologického okénka“, kdy výsledek běžného tzv. skríningového testu na HIV protilátky může být „falešně negativní“. Toto nebezpečí hrozí i při jediné transfúzi krve od HIV infikovaného dárce, při jediném sdílení injekčních pomůcek a při jediném nechráněném sexuálním styku. Jak se projevuje akutní HIV infekce? Nejčastějším klinickým příznakem HIV infekce je horečka. Objevuje se u 75-97% infikovaných osob. Může být provázena: 1. bolestmi hlavy, kloubů, svalů, zánětem nosohltanu a zažívacími obtížemi včetně průjmů - onemocnění připomíná virózu nebo 2. zvětšením lymfatických uzlin - hlavně krčních, bolestivým zduřením jater, zvětšením sleziny, bolestm v krku onemocnění připomíná infekční mononukleózu 3. asi v 60-70% vyrážkou, nejčastěji na hrudníku a zádech, většinou nesvědí a nebolí a má velmi krátké trvání - i jen několik hodin. V dutině ústní mohou být na sliznicích vřídky podobné aftám nebo plíseň. Podobný výsev můžeme vidět i na genitálu. 4. méně často i postižením nervové soustavy - zánětem mozkových blan, zánětem nervů především dolních končetin, obrnami, zvýšenou dráždivostí a pohotovostí ke křečím, zmateností, někdy i psychotickými změnami. Většina příznaků nemá akutní charakter (výjimkou je vyrážka). Klinické příznaky nemají vysokou intenzitu a mají tendenci k pozvolnému průběhu. Trvají 2-6 týdnů a odezní bez specifické léčby. Infikovaný přechází do klidového bezpříznakového stádia HIV infekce. Co dělat? Na akutní HIV infekci by měl myslet ošetřující lékař ve své ordinaci, terénní sociálně-zdravotnický pracovník, i samotný člověk, který si je vědom nějakého rizikového chování (nechráněný sexuální styk, sdílení injekčních jehel a stříkaček atd.). Infekci HIV lze vyloučit anebo potvrdit pouze laboratorním vyšetřením, kdy je zapotřebí odebrat 5-7 ml žilní krve a vzorek odeslat na vyšetření do laboratoře oprávněné provádět vyšetření HIV protilátek. Vyšetřovaná osoba musí vždy dostat tzv. předtestové poradenství tj. informaci o možném výsledku testu na HIV a jeho interpretaci. Negativní výsledek: Negativní výsledek u osoby, která si je vědoma rizikového chování v době kratší než 1 měsíc před vyšetřením a projevují se u ní některé z příznaků akutní HIV infekce, je nutno považovat za neprůkazný („falešně negativní“) a vyšetření je nutno opakovat za 2-3 měsíce. Teprve tento negativní výsledek je průkazný. Pozitivní výsledek: Pozitivní výsledek znamená, že vyšetřovaná osoba je infikovaná virem HIV. Současně s oznámením výsledku musí dostat tzv. potestové poradenství s tím, že podle § 53 zákona č. 258/2000 Sb o veřejném zdraví je povinna se podrobit lékařskému dohledu, potřebnému laboratornímu vyšetření, léčbě a dalším opatřením. Proč je důležité diagnostikovat HIV infekci již v akutní fázi? 1. Akutní HIV infekce je důvodem k zahájení účinné antiretrovirové terapie, která vede k ovlivnění klinických projevů akutní HIV infekce a ke snížení virové nálože u infikované osoby. 2. Snížení virové nálože vede k omezení rizika dalšího přenosu infekce HIV. 3. Antiretrovirová léčba vede ke zpomalení množení viru HIV, zpomalení úbytku obranyschopnosti organizmu a tím i ke zpomalení rozvoje HIV infekce. 4. Při včasném nasazení terapie je možné po odeznění akutního stadia HIV infekce její pozdější přerušení. Pamatujte, že u člověka s rizikovým chováním, u něhož se projevují některé z těchto příznaků, se může jednat o akutní stádium infekce HIV, přestože výsledek jeho testu na HIV může být v tomto období „falešně negativní“. Test na HIV je nutno opakovat za 2-3 měsíce po rizikovém chování!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pro Zdenka

(DoktorX, 20. 12. 2009 11:48)

Zdravím tě,
Tak orální sex není tolik rizikový jako vaginální. I když tam riziko je, pokud měla v puse nebo kolem ní nějaké poranění, tak mohlo dojít k přenosu. Ale je mnohem méně pravděpodobné než i vaginálního, kde je poševní mok, ve kterém je větší množství viru.
Další věc i když se jedná o prostitutku, nemusí být nakažená.
Teploty je v tomdo období zcela normální, a vůbec není vyjmečné, má to každý druhý. Změny počasí.
Ale rozhodně si na testy zajdi. At máš klid.
Držím palce.

Pro Zdenka

(Tom, 19. 12. 2009 9:31)

Ahoj, když jsem taky čekal na test, tak mně taky pořád něco bolelo, jak píšeš ty, ale bylo to asi proto, že si člověk přečte příznaky a pak se pořád kontroluje a taky z důvodu přechozené nějaké nemoci...., po negativním testu už mně všechny bolesti přešly.
Držím palce

příznaky

(Zdenek, 18. 12. 2009 18:01)

ahoj, mám velké obavy, dne 15.10. jsem měl rizikové chování a to s prostitutkou, jednalo se konkrétně o orální sex, kdy ona mně ukájela a to hluboce, tj. do krku, k ejakulaci nedošlo. Trvalo to jen asi tak minutu/dvě, ale na žaludu jsem pak viděl maličkou otlačeninu/hematom a ranku a kapičku krve - mé. Netuším jaké jsou nyní mé vyhlídky, že jsem prodělal primoinfekci, ale od 6.11., tj. začátek čtvrtého týdne mě začalo bolet v podpaží a občas také v krku, pátý týden jsem měl 3 dny horečku 37,8 provázenou pocením. Nyní 64 den po rizikovém chování mě stále bolí v podpaží, trochu zádové svalstvo a také se mi zdá, že i třísla (ale to může být vsugerováné), mám velké obavy a nejsem si jistý, jestli by příznaky jako je bolest uzlin mohly přetrvávat od čtvrtého do desátého týdne, když se všude dočítám, že by příznaky měly trvat 1. až 2. týdny (tedy pokud), a to v rozmezí druhého až šestéhé týdne od rizikového chování (někde se uvádí také 3-8 týden). Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek a prosím o Váš názor. Na testy na hiv si každopádně po třech měsících zajdu a když by po negativním výsledku nepřestala bolest v podpaží, tak i na následující lékařskou prohlídku. Předem děkuji za názor ať už je jakýkoli....:-((

Už je to za mnou

(Tom, 16. 12. 2009 22:19)

Dnes jsem byl na testu a výsledek negativní, strašná úleva.....
Byl jsem na testu v Brně v laboratoři RNDr.Zdeňka Čecháčka na Bratislavské 2, můžu doporučit...

UFUFUFUF

(EMKO, 11. 12. 2009 12:59)

Zdravím,

tak jsem stále atakovala na mého "spolupachatele", at si zajde na testy a zašel, měl je negativní.
papír jsem ale neviděla, tak jsem si zašla na testy po 2 a půl měsíci taky a jsou taky v pořádku.

Zajdu si ale pro jistotu ještě za nějakou dobu znovu.

Všem tady držím moc palce a díky za rady a podporu!!!

pro Toma

(DoktorX, 9. 12. 2009 15:07)

Zdravím tě,
Sice z Brna nejsem, takže nevím jak to u vás chodí, ale pokud vím, tak by mělo jít ve všech střediscích, kde se dá vyšetřit na hiv, jít formou anonymní.
A pokud jsi tedy anonymní obědnávat se nemusíš.
Jinak přeji hodně štestí. :-)

Testy HIV

(Tom, 8. 12. 2009 20:04)

Zdravím všechny, už mám po čekací lhůtě. Chtěl jsem se zeptat, jest-li se musí v Brně na test ve FN Bohunice na infekční klinice objednávat?
Je pravda, že už tam nedělají anonymní testy?
Díky za rady

JSEM TU STÁLE PRO VÁS!!!

(DoktorX, 7. 12. 2009 20:01)

Zdravím vás lidičky, tak pokud někdo máte problém s něčím, tak to neduste v sobě a podělte se o to s ostatnímy.
A pokud to bude v mých silách tak vám rád poradím.
:-)

Pro Kamila

(DoktorX, 23. 11. 2009 21:35)

Jak říkáš musíš vydržet, chce to pevné nervy. A těšit se na jak já tomu říkám Den X, který nastane po 3 měsíční lhůtě, a věř že až ten okamžik nadejde, a ty se dozvíš že jsi v pořádku, tak je to nádherná uleva, a na to se musíš těšit.
Přeji pevné nervy, a hodně zdraví určitě vše bude v pořádku :-)

Test

(Kamil, 23. 11. 2009 20:46)

Musim vydrzet,ale dik moc

Pro Kamila

(DoktorX, 23. 11. 2009 19:30)

Tak určitě může být negativní, a po třech měcících také.
Jde o tu 3 měsíční lhůtu, která je průkazná pro jistotu.

Testy

(Kamil, 23. 11. 2009 17:41)

Ale je nějaká pravděpodobnost, že budou správně určeny?

TESTY...

(PRO JUPÍKA, 23. 11. 2009 17:05)

Ahojky,

kam přesně na SZÚ jít prosím? Bydlím taky kousek...

Díky!

Pro Kamila

(DoktorX, 23. 11. 2009 16:05)

Zdravím tě Kamile,
Tak test je průkazný až po 3 měsících od posledního rizikového chování.
Na test si můžeš zajít ted, alespon ti dodá trošku na klidu.
Ale musíš vydržet 3 měsíce.
Přeji hodně štestí, a určitě bude vše pořádku. -)

Testy

(Kamil, 22. 11. 2009 20:08)

Zdravím,

jaká je pravděpodobnost dobrého určení testu po měsíci a půl od rizika?
S největší pravděpodobností bude negativní, ale už to nemůžu nervově vydržet.

Děkuji

pro Toma

(Janinka, 12. 11. 2009 22:18)

Myslím že tohle je opravdu hodně malá pravděpodobnost, že byste měl HIV...jednak příznaky jsou moc blízko rizikové události, dále pro Vás mluví statistiky (muž od ženy se nakazí s menší pravděpodobností než naopak) a navíc píšete o kondomu, to je ještě minimálnější riziko...orální sex je sice jisté riziko, ale zase ve slinách jsou obsažené látky, které prá vir HIV ničí, tak pokud jste neměl zranění v ústech tak byste měl být zdravý...ale to vám uričtě nebrání si zajít na testy, ale měly by být s největší pravděpodobností negativní

Dotaz

(Tom, 12. 11. 2009 17:22)

Dobrý den,

před dvěma týdny jsem měl sex s ženou, kterou jsem moc neznlal(s ochranou) a chvilku orální sex (ženě). Po dvou týdnech mně bolelo pět dní v krku (bez horečky.... ani žádné jiné příznaky) a další týden jsem byl nachlazený.
Je možno takví stav brát jako infekci HIV?
Trochu jsem se zalekl.

pro jupík :-)

(DoktorX, 11. 11. 2009 16:28)

Gratuluji, určitě budou opět v pořádku :-)

Jinak jak vidíte, nemá cenu se bát jít na testy, ta uleva po testech stojí za to, a nemá cenu si ten stres prodlužovat déle než je nutné.

Pro hopki

(Ruda, 9. 11. 2009 15:56)

nejčastěji se uvádí 2-6 týden po nákaze. Příznaky se projeví u 60 - 70% lidí u těch ostatních je to bez příznaků.

Osobně si ale myslím, že chřipkové příznaky se příliš přeceňují a to v negativním i pozitivním slova smyslu. Člověk který je nemá si nemůže být jistý že je zdravý (může patřit mezi bezpříznakové). Člověk který je naopak má může mít běžnou chřipku/nachlazení které nemá s HIV nic společného. Spolehlivou odpověď dá jen test. Lékař, který diagnostikoval angínu pochopitelně nemůže odhalit nákazu HIV na základě běžné kontroly v ordinaci.

Doporučuji zajít na testy

doba a příznaky

(hopki, 9. 11. 2009 14:58)

Já vím, je to opravdu individuální, ale pakliže se u mě objevily ty příznaky, které lékaři diagnostikovali jako angínu, antibiotika na ně zabraly, nicméně příznaky jsou přesně tytéž jako u HIV pozitivních, a je to 6 týdnů od rizikové události, tak nejspíš je pravděpodobnost že? Každopádně musím čekat ještě týden na testy :( doporučuje se totiž aspoň 2-3 měsíce počkat...


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »