Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Co je akutní HIV infekce? Jedná se o první příznaky infekce virem HIV, které se obvykle (v 50%-90%) projeví za 2-4 týdny po nákaze a často korespondují s tzv. sérokonverzí, tj. obdobím, kdy se objevuje HIV pozitivita v testu na HIV protilátky. U některých jedinců může akutní infekce virem HIV proběhnout i bez jakýchkoliv klinických projevů. Období akutní fáze infekce HIV je závažné vzhledem k vysokému riziku přenosu viru HIV při darování krve, při sdílení injekčních pomůcek a při nechráněném sexuálním styku, protože v tomto období krev, sperma a vaginální sekret obsahují vysoké množství viru HIV (vysokou virovou nálož). Velké nebezpečí přenosu viru HIV hrozí v období tzv. „imunologického okénka“, kdy výsledek běžného tzv. skríningového testu na HIV protilátky může být „falešně negativní“. Toto nebezpečí hrozí i při jediné transfúzi krve od HIV infikovaného dárce, při jediném sdílení injekčních pomůcek a při jediném nechráněném sexuálním styku. Jak se projevuje akutní HIV infekce? Nejčastějším klinickým příznakem HIV infekce je horečka. Objevuje se u 75-97% infikovaných osob. Může být provázena: 1. bolestmi hlavy, kloubů, svalů, zánětem nosohltanu a zažívacími obtížemi včetně průjmů - onemocnění připomíná virózu nebo 2. zvětšením lymfatických uzlin - hlavně krčních, bolestivým zduřením jater, zvětšením sleziny, bolestm v krku onemocnění připomíná infekční mononukleózu 3. asi v 60-70% vyrážkou, nejčastěji na hrudníku a zádech, většinou nesvědí a nebolí a má velmi krátké trvání - i jen několik hodin. V dutině ústní mohou být na sliznicích vřídky podobné aftám nebo plíseň. Podobný výsev můžeme vidět i na genitálu. 4. méně často i postižením nervové soustavy - zánětem mozkových blan, zánětem nervů především dolních končetin, obrnami, zvýšenou dráždivostí a pohotovostí ke křečím, zmateností, někdy i psychotickými změnami. Většina příznaků nemá akutní charakter (výjimkou je vyrážka). Klinické příznaky nemají vysokou intenzitu a mají tendenci k pozvolnému průběhu. Trvají 2-6 týdnů a odezní bez specifické léčby. Infikovaný přechází do klidového bezpříznakového stádia HIV infekce. Co dělat? Na akutní HIV infekci by měl myslet ošetřující lékař ve své ordinaci, terénní sociálně-zdravotnický pracovník, i samotný člověk, který si je vědom nějakého rizikového chování (nechráněný sexuální styk, sdílení injekčních jehel a stříkaček atd.). Infekci HIV lze vyloučit anebo potvrdit pouze laboratorním vyšetřením, kdy je zapotřebí odebrat 5-7 ml žilní krve a vzorek odeslat na vyšetření do laboratoře oprávněné provádět vyšetření HIV protilátek. Vyšetřovaná osoba musí vždy dostat tzv. předtestové poradenství tj. informaci o možném výsledku testu na HIV a jeho interpretaci. Negativní výsledek: Negativní výsledek u osoby, která si je vědoma rizikového chování v době kratší než 1 měsíc před vyšetřením a projevují se u ní některé z příznaků akutní HIV infekce, je nutno považovat za neprůkazný („falešně negativní“) a vyšetření je nutno opakovat za 2-3 měsíce. Teprve tento negativní výsledek je průkazný. Pozitivní výsledek: Pozitivní výsledek znamená, že vyšetřovaná osoba je infikovaná virem HIV. Současně s oznámením výsledku musí dostat tzv. potestové poradenství s tím, že podle § 53 zákona č. 258/2000 Sb o veřejném zdraví je povinna se podrobit lékařskému dohledu, potřebnému laboratornímu vyšetření, léčbě a dalším opatřením. Proč je důležité diagnostikovat HIV infekci již v akutní fázi? 1. Akutní HIV infekce je důvodem k zahájení účinné antiretrovirové terapie, která vede k ovlivnění klinických projevů akutní HIV infekce a ke snížení virové nálože u infikované osoby. 2. Snížení virové nálože vede k omezení rizika dalšího přenosu infekce HIV. 3. Antiretrovirová léčba vede ke zpomalení množení viru HIV, zpomalení úbytku obranyschopnosti organizmu a tím i ke zpomalení rozvoje HIV infekce. 4. Při včasném nasazení terapie je možné po odeznění akutního stadia HIV infekce její pozdější přerušení. Pamatujte, že u člověka s rizikovým chováním, u něhož se projevují některé z těchto příznaků, se může jednat o akutní stádium infekce HIV, přestože výsledek jeho testu na HIV může být v tomto období „falešně negativní“. Test na HIV je nutno opakovat za 2-3 měsíce po rizikovém chování!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

!!!

(Veronika, 27. 4. 2008 15:53)

ahojky, bojim se že mam hiv ..ale zase se bojim když pudu na testy tich výsledků ...je možné když se přítomnost viru zjistí brzo že se dá ještě vyléčit??

nakaza

(Vanessa, 21. 4. 2008 11:51)

mohu s nakazit kouřnim penisu hned na poprve nebo da se to nějak poznat když ten člověk je hiv pozityvni a vi s nim mate styk,a kouřite mu penis třeba na penise nějaké přiznaky mohou byti? atd.odepište na makyka69@seznam.cz děkuji

Obavs

(Pëtra, 16. 2. 2008 0:00)

Dobrý den,
mám obavy z nákazy HIV při odběrech a testech na HIV ve zdravotním ústavu.Ač to z ní neuvěřitelně,po týdnu nemoci-anginy- jsem šla preventivně na testy HIV-s manželem plánujeme miminko-reagovala jsem na článek v MF Dnes o HIV a AIDS,takže spíše pro jistotu.Přibližně po týdnu od odběrů-s výsledkem negativním- se mi nemoc vrátila,dostala jsem další antibiotika,je pravda,že jsem byla hodně nervozní při čekání na výsledky,skoro jsem nejedla a nespala...Po vpichu jsem na ruce měla modřinu a ruka byla dlouho citlivá. Na těle se mi také začaly objevovat drobné petechie či hemangiomky, žíly jsou více viditelné- s hrůzou musím konstatovat,že to pozoruji i u manžela. Bolest v krku lehce přetrvává stále....Samozřejmě že při každém tel. dotazu ohledně možné mákazy mi bylo řečeno,že není možné se nakazit ve zdravotnic.zařízení, že jsem fobik apod., ale začínám již lehce panikařit.A hlavně si myslím,že pokud by při odběrech k nákaze došlo,stejně by jim to nikdy nikdo nedokázal.Bylo by možným projevem HIV i pokles krevní srážlivosti v podobě praskání žilek,tvorbě hemangiomů ,petechií apod? Stále se snažím věřit,říkám si,že to snad ani není možné,ale opravdu se už bojím. Prosím o váš názor a komentář-testy si samozřejmě zopakuju a doufám,že nebudu muset řešit případnou pozitivitu. Je v praxi možné,že by některý HIV pozitivní třeba nastrčil infikovanou jehlu či nějdo provedl nákazu úmyslně?Trochu mě překvapilo,že nebyly používány jehly samostatně balené,ale vyskládané v jakýchsi krabicích. Ale hlavně to nikoho naprosto nenapadne,že by měl ještě nad tímto přemýšlet,když je nervozní už i z odběru.

priznaky??

(marabu, 20. 1. 2008 16:23)

ahoj, a co treba spatne se hojici zraneni?? posledni dobou se mi jakykoliv skrabnuti spatne hoji a hlavne zustavaji jizvy :( a nektery a pekelne svedi

je to už 10 let

(kopřiva, 17. 12. 2007 15:51)

ahoj, před 10ti lety jsem měla styk - muj prvni, bohužel nechraněný. žádné poříže si nepamatuji. Pak jsem si našla svého nynějšího muže (o tom úletu neví) ale teď jsem těhotná - dělají mi testy na hiv - čekám výsledky.Jsem docela nervózní, teprve teď mi to došlo. Chtěla bych vědět, jaká je pravděpodobnost, že můžu mít hiv?

Prosim o pomoc

(Martin, 29. 11. 2007 17:48)

ahoj,mel jsem sex s neznamouholkou a praskl mi kondom a jen minimalne jsem v ni byl!!je mozne ze bych se mohl nakazit??prosim o radu co mam delat!!

Nadeje

(Iva, 21. 10. 2007 16:42)

Muj manzel je uz 25 let hiv-poztivni a nikdy se nelecil.Kazdy rok kontroluje virovou naloz a ta je stale kolem 100kopii na ml.Zije zdrave,fyzicky pracuje a hlavne o svem viru vubec nepremysli.

Proč

(Evžen, 19. 10. 2007 11:41)

Jak tato nemoc vznikla a proč není možno ni zastavit odepište na evzen2@seznam.cz

problem

(tibor 12, 21. 9. 2007 14:03)

moje holka je posledni den divna porad mysli na sex...... a pak sem zistil ze ma virus hiv a chce mi ho taky dat aby sme umreli spolu.. tak nevim ale uz je v lecebne tak nic nepotrebuji jenom chci nekde napsat tento clanek tak ho pisu prave tu stalo se to pred13 lety a tet je vse good ... tibor 12

problem

(ppppp, 10. 9. 2007 6:51)

mohu jse zeptat jaka je kolika procentni je nakaza oralnim stikem stehlikpa@seznam.cz

Problem:-(

(Darkblood, 4. 9. 2007 21:52)

Ahoj,mam dost velky problem....alemozna i snad maly. Moje holka dnes jela ze skoly jako kazdy den,a ve vlaku kdyz se oprela o sedacku tak se pichla do prstu. Nevi o co,pry tam nic nevidela,ale ten prst ji celej otekl,ma tam takovou cervenou bouli a tu celou podlitou krvi.Mozna je to kravina,ale v dnesni dobe clovek nevi co tam ty curaci fetacky daj,oni se tim totiz bavej....smazky zasrany,aby pochcipaly. Tak bych proste potreboval poradit,jestly je mozny ze by mohla mit H.I.V . Nebo co se da,nebo proste neco...jsem z toho docela v haji. Dekuju kdyztak na e-mail DarkbloodD@seznam.cz

NEvyplácí se být dobrá duše.

(anonym, 25. 8. 2007 7:52)

Potkal jsem holku, která byla na dně, ale byla moc milá a potřebovala pomoc dostat se z problémů s alkoholem. Jsem na tom finančně dobře a nic mi nechybí. Jenom mám velký dluh v milostné sféře. Velmi mě přitahovala, tak jsem jí vzal k sobě domů. Před souloží mi řekla "máš kondom? No nečum, jak máslo! Já nejsem zdravá." Já: "To není možný tomu nevěřím". Ona: "A co ty, ty jsi OK ?" Já: "Já jsem úplně v pohodě." Tak jsme se vyspali bez ochrany. Žádné příznaky jsem neměl. Nechtěla mě pustit k orálnímu sexu. Ovšem při druhém setkání jsem jí jazykem lízal a po 14 dnech se mi udělala v pravém podpaží uzlina, afta v puse a nehojící se kousnutí v dásni. V noci, když jdu na záchod, tak je mi na zvracení. Během dne je to lepší, ale cítím se unaveně. Musím zajít na venerologické oddělení na vyšetření. Podle všeho mám HIV, ale neberu to až tak tragicky. Jsem životem zklamán a vše jsem si prožil. Je mi 28. Když se budu léčit, budu tady třeba do 50 a to mi stačí. Život si brát NEBUDU. Ale sere mi to !!!

Ted me dobre poslouchejte

(Honz@, 12. 8. 2007 6:09)

To byste si prali?Jednu blbou noc s osobou, u ktere ani poradne nevite, jestli je HIV pozitivni, a mate zajebany cely zivot? Vsechny vase sny, vsechno, co jste si prali, vsechno, co jste dokazali, to vsechno je k nicemu. Nevite jaky je to pocit, kdyz vite, ze za nedlouho umrete. Ja to taky nevim, ale jsem jen rad. A vy byste meli byt taky. Tak jak uz prede mnou rekli - vazte si toho, ze jste zdravi, vazte si zivota. Nepodcenujte to, vzdyt staci tak malo a jste mezi nakazenymi. Mozna si z toho delate srandu, ale az se jednou nakazite, bude pozde. A tak to vetsinou byva, clovek si nikdy nenecha rict a dojde mu to, az kdyz je pozde. A pak si rekne, ze ja debil jsem je neposlechl. Vsak to znate i z jinych pripadu. Ale tohle je fakt vyhrocene. A proto to nepodcenujte. Hodne stesti. A tem nakazenym taky.

Jn asi tak nejak...

(Honz@, 12. 8. 2007 5:56)

Je to hnus...

(JQshua1zZ, 12. 8. 2007 5:14)

Dávajte na sebe pozor !!! To vám je cennější půl hodinový sex bez ochrany s někým, koho neznáte, než váš vlastní život?? Promyslete si to pořádně, pokud už není pozdě... Žijete jen jednou, tak si toho kurva važte !!!

mam byt klidny

(XXXXX, 4. 8. 2007 21:00)

Ahojte ja mnel sem sex z prostitutkou tak v 20 hodin vecer, a hned na dalsi den tak kolem 12 hodin, coz je tak 14 hodin po tom sexu mne zacala fest bolet hlava mnel sem aj trochu prujem, ale teplotu sem mnel nejvis 36,9 C, takze kdyz tady pisou ze sou to min. 2 tydny co se to projevi a ja sem to mnel hned na druhy den takze mam byt klidny, jo ted sou to 2 dny furt je mi stejne ale teplotu sem mnel 36,3 takze sem nemnel.

aids

(jana, 29. 7. 2007 15:11)

Dobrý den, chci se zeptat, múže mít imundeficiencia vlyv na brzke prijevení aids? Dekuji.

vyrazka?

(kuba6, 13. 6. 2007 14:05)

ahoj uz nekolik mesicu se mi opakovane obevuji cervene flicky na hrudniku 05-2 cm velke mizi a opet se obevuji nevim jestli se to povazuje za vyrazku a jestli to nemuze byt priznak nakazeni muze mi prosim nekdo poradit ? dekuji

hif

(petr, 6. 6. 2007 12:14)

dobrej den mam strach kdys sem pred 2 tydnamo mel pohlavnistyk s holkou pretrhl semi na konci kondom pepino atet mam nevolno napis mi na e-mejl poliker@seznam.cz dekuji poslete

hif

(nefim, 6. 6. 2007 12:10)

hifhifhifhifhifhif mam a do dddddddddddddoooo


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »