Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Co je akutní HIV infekce? Jedná se o první příznaky infekce virem HIV, které se obvykle (v 50%-90%) projeví za 2-4 týdny po nákaze a často korespondují s tzv. sérokonverzí, tj. obdobím, kdy se objevuje HIV pozitivita v testu na HIV protilátky. U některých jedinců může akutní infekce virem HIV proběhnout i bez jakýchkoliv klinických projevů. Období akutní fáze infekce HIV je závažné vzhledem k vysokému riziku přenosu viru HIV při darování krve, při sdílení injekčních pomůcek a při nechráněném sexuálním styku, protože v tomto období krev, sperma a vaginální sekret obsahují vysoké množství viru HIV (vysokou virovou nálož). Velké nebezpečí přenosu viru HIV hrozí v období tzv. „imunologického okénka“, kdy výsledek běžného tzv. skríningového testu na HIV protilátky může být „falešně negativní“. Toto nebezpečí hrozí i při jediné transfúzi krve od HIV infikovaného dárce, při jediném sdílení injekčních pomůcek a při jediném nechráněném sexuálním styku. Jak se projevuje akutní HIV infekce? Nejčastějším klinickým příznakem HIV infekce je horečka. Objevuje se u 75-97% infikovaných osob. Může být provázena: 1. bolestmi hlavy, kloubů, svalů, zánětem nosohltanu a zažívacími obtížemi včetně průjmů - onemocnění připomíná virózu nebo 2. zvětšením lymfatických uzlin - hlavně krčních, bolestivým zduřením jater, zvětšením sleziny, bolestm v krku onemocnění připomíná infekční mononukleózu 3. asi v 60-70% vyrážkou, nejčastěji na hrudníku a zádech, většinou nesvědí a nebolí a má velmi krátké trvání - i jen několik hodin. V dutině ústní mohou být na sliznicích vřídky podobné aftám nebo plíseň. Podobný výsev můžeme vidět i na genitálu. 4. méně často i postižením nervové soustavy - zánětem mozkových blan, zánětem nervů především dolních končetin, obrnami, zvýšenou dráždivostí a pohotovostí ke křečím, zmateností, někdy i psychotickými změnami. Většina příznaků nemá akutní charakter (výjimkou je vyrážka). Klinické příznaky nemají vysokou intenzitu a mají tendenci k pozvolnému průběhu. Trvají 2-6 týdnů a odezní bez specifické léčby. Infikovaný přechází do klidového bezpříznakového stádia HIV infekce. Co dělat? Na akutní HIV infekci by měl myslet ošetřující lékař ve své ordinaci, terénní sociálně-zdravotnický pracovník, i samotný člověk, který si je vědom nějakého rizikového chování (nechráněný sexuální styk, sdílení injekčních jehel a stříkaček atd.). Infekci HIV lze vyloučit anebo potvrdit pouze laboratorním vyšetřením, kdy je zapotřebí odebrat 5-7 ml žilní krve a vzorek odeslat na vyšetření do laboratoře oprávněné provádět vyšetření HIV protilátek. Vyšetřovaná osoba musí vždy dostat tzv. předtestové poradenství tj. informaci o možném výsledku testu na HIV a jeho interpretaci. Negativní výsledek: Negativní výsledek u osoby, která si je vědoma rizikového chování v době kratší než 1 měsíc před vyšetřením a projevují se u ní některé z příznaků akutní HIV infekce, je nutno považovat za neprůkazný („falešně negativní“) a vyšetření je nutno opakovat za 2-3 měsíce. Teprve tento negativní výsledek je průkazný. Pozitivní výsledek: Pozitivní výsledek znamená, že vyšetřovaná osoba je infikovaná virem HIV. Současně s oznámením výsledku musí dostat tzv. potestové poradenství s tím, že podle § 53 zákona č. 258/2000 Sb o veřejném zdraví je povinna se podrobit lékařskému dohledu, potřebnému laboratornímu vyšetření, léčbě a dalším opatřením. Proč je důležité diagnostikovat HIV infekci již v akutní fázi? 1. Akutní HIV infekce je důvodem k zahájení účinné antiretrovirové terapie, která vede k ovlivnění klinických projevů akutní HIV infekce a ke snížení virové nálože u infikované osoby. 2. Snížení virové nálože vede k omezení rizika dalšího přenosu infekce HIV. 3. Antiretrovirová léčba vede ke zpomalení množení viru HIV, zpomalení úbytku obranyschopnosti organizmu a tím i ke zpomalení rozvoje HIV infekce. 4. Při včasném nasazení terapie je možné po odeznění akutního stadia HIV infekce její pozdější přerušení. Pamatujte, že u člověka s rizikovým chováním, u něhož se projevují některé z těchto příznaků, se může jednat o akutní stádium infekce HIV, přestože výsledek jeho testu na HIV může být v tomto období „falešně negativní“. Test na HIV je nutno opakovat za 2-3 měsíce po rizikovém chování!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Prosím o pomoc

(drahos, 15. 8. 2011 17:51)

na zaciatok by si sa mala ukludnit a dat si neaky bilinkovy caj viem ze sa mi to teraz lachko hovori ale viem co prezivas prezival som to iste niekedy je sance ze aj ked je ta osoba nakazena tak sa nemusis vobec nakazit po jednom styku ale aj ked jeto male percento su to mozne len neake rozpravky mozno nebol nakazeny tak skus verit a nestresuj lebo... si znicis svoj stav a bude to este horsie! a druhy krat bud opatrna je lepsie mat jedneho partnera nez viacerich

DOTAZ!!!!!!!

(Krista, 21. 3. 2011 14:41)

Prosím Váa můžete moi poradit,spala jsem s klukem, kterého jsem vůbec neunala, bez kondomu, a myslím si že byl HIV pozitivní, teď jsou to 3 týdny na testy prý ještě nemůžu-nic by nepoznaly:( Ale teď mně bolí svalstvo okolo paží, zhubla jsem, mám afty a otoky v puse.... Prosím poraD´te nemůžu být nemocná virem HIV?????????? Děkuji za všechny odpovědi. ŽIJI VE STRESU

RE: dotaz(Hana z 9.1.)

(Ruda, 21. 1. 2011 23:59)

Ahoj Hani,

na základě tohoto testu se nedá HIV prokázat ale ani vyvrátit

dotaz

(Hana, 9. 1. 2011 13:08)

Dobrý den, taky jsem měla styk s cizincem a ted se bojím jestli náhodu nejsem HIV, nedávno jsme byla na odběru krve proti klíštové encefalitidě, můžou z toho poznat zda jsem nakažená?

Hiv Duo test

(Peter, 24. 12. 2010 18:39)

Sorry tak ešte raz. Nemal som "obojstranny test" ale obojstranny nechraneny orálny sex...zvyšok otázky je správne

Běžte na test

(Petr, 20. 12. 2010 9:40)

Nikdo vám přes internet nic neřekne :-) , proto jediná věc, kterou můžete na internetu vyzkoumat je ta, jestli jste vůbec byli vystaveni riziku. Pokud máte pochybnosti běžte na test, pročítáním internetu se budete jen a jen cim dal tim vic strachovat a pozorovat. Sám jsem před více než rokem podstoupil test na HIV- avšak po 6 týdnech místo doporučovaných dvou. Nejistota přetrvávala, proto jsem si zakoupil alespoň ten domácí test, aych si potvrdil, že nejsem HIV nakažen. Vyšel mi negativní. Vím jak je to těžké, ale lidi běžte na test a svět pro vás začne zase žít:)
Držím vám palce

To ví

(mia, 16. 12. 2010 7:03)

Ahoj, zdravím všechny! Zejména ty z BRNA! Jděte, neváhejte, jistota za to stojí! Brno - čecháček bratislavská, anonymní test 321 kč, běžte hned ráno po sedmé hodině, výsledek do odpoledne. Vím, o čem mluvím!!! PS: jedna, co žila ve strachu

Domácí HIV test

(Nikola, 15. 12. 2010 21:39)

Ahoj lidi, takze po cirka 3 mesicich strachu jsem si v lekarne koupila tu novinku- domaci test na HIV. Vyšel negativní, strašně se mi ulevilo. Mela jsem orální sex s jednim cizincem (polkla jsem i semeno), se kterým nejsem v kontaku. Po pár týdnech se u mě objevila angína, natekly mi uzliny a začaly se mi dělat opary, na které jsem nikdy netrpěla. Čekání na výsledek se mi zdálo nekonečné, i když to bylo do 60 sekund hotové. MOžná to bylo i psychicky, protože jsem si začala říkat, co když jsem vážně HIV,jak to bude a co se bude dít. Musím říct, že tímhle jsem naprosto vystřízlivěla, protože nikomu z nás ta chvilka rozkoše nestojí za to, co se může stát. Hlavně se hraňte a myslete především na vaše zdraví. Držim vám všem palce

otazka

(vera, 30. 11. 2010 1:18)

muze hiv olivnit i menstruaci? kdyz jsem cetla clanet, jako tady ostatni jsem nasla ptiznaky, blbost urcitenejvetci, zejtra vstavam a jdu na testy, fakt hysterka jsem. kazdopadne by me zajimalo zda hiv muze nejak ovlivnot menstruaci, pac ctyri roky na prazkach a najendou tak ohromna zmnena, co premejslim nemela jsme zadnej rizikovej styk, alespon mi to tak prislo, ale strach mam stejnak... diky moc . zatim se mejte.

hiv

(lucka, 29. 11. 2010 16:43)

dobry den chci se zeptat mam zvjetšene uzliny na krku muže se jednat o hiv onemocněni diky za odpovjed

informace

(takyhiv, 20. 11. 2010 12:29)

Slinami se člověk nenakazí, to by jich musel spolykat tak 6 litrů

Konečně

(Jája, 17. 11. 2010 21:06)

Tak konečně jsem v pondělí zjistil co sem si přál už pár měsíců zjistit...negativní....za ten pocit ty nervy stály, ale zbytečně dlouho sem se odhodlával. Konečně můžu otočit list! Jinak nervama sem měl snad všechno co de, afty, zvětšené uzliny, vyrážku, ale teď je všechno v poho takže ty nervy jsou vážně příšerná věc. Jinak dům světla v Praze je plný profíků, kteří vědí co dělají, doufám že pomůžou ještě spoustě lidem.

Pekny.

(Tojejedno, 16. 11. 2010 17:56)

Jeste tri dlouhy dny a kdyz nedostanu neprijemny telefonat, je to dobry. Ja jen nechapu kdyz tu nekdo psal, ze oralni sex neni tak rizikovy, protoze sliny neobsahuji virus HIV a navic ho likviduji tak ..... Sem jedinej kdo to vidi??? Proc nedelaj vakcinu ze slin? :)

oprava

(andrew, 11. 11. 2010 9:43)

dopadl..

silenost

(andrew, 10. 11. 2010 23:07)

Ahoj, taky cekam. Kodrcam se 6tym tydnem a jsou to nervy!!! Nejhorsi je, ze mi to pri styku nedochazelo. Za blbost se plati a ja doufam, ze zaplatim jenom nervama co mam ted :(( Vsem preji pevne nervy a stesti v testech!! Jaja tak pak napis, jak jsi dopadla..

Test

(Jája, 9. 11. 2010 10:24)

Tak sem se po roce odhodlal na testy včera a čeká mě týden čekání. Nejhorší týden v mém životě :(

Mějme se rádi

(Dajulka, 23. 10. 2010 0:13)

Filip z Bratislavi nedá asi spát mnoha lidem.Taky dnes pročítám co se dá.Spousta lidem se to vyhne a mají ponaučení.Znala jsem jednu holku s aids.Měla dceru.Je to hrozné,už je několik let mrtvá.Doplatila na střídání partnerů.Soused mých rodičů s ní má tu dceru.Je nemocný o berlích-asi taky to samé.Jízda výtahem s dětmi je tam pro lidi horor.Jinak sice skin,ale holku měl snad jen jí.To je smůla.Tu holku známe celé dětství.Její kamarádky šílely-pily z jedné láhve,spaly u ní,jedly.Asi nemusím psát o jejich psychice a strachu,že?Ani nevím,jestli byly na testech.Mluvila jsem s jednou a ta říkala,že jak otěhotněla a dělali ji test na hiv,tak to s ní seklo.Má dceru.Asi je v pohodě.

Pro veka 860

(Dajulka, 23. 10. 2010 0:00)

Přesně,největší strach je po styku s cizincem a ještě větší když nejste v kontaktu.Byla jsem v tom taky.Jak říkám strach má velké oči.Určitě jsi v pohodě,ale každá zkušenost dobrá.

Strach má velké oči

(Dajulka, 22. 10. 2010 23:55)

Lidi,každý má strach.Tome,takhle by ses nenakazil.Vím to jistě.Horší je kontakt-píchnutí infikovanou jehlou.

Bojím se

(Tomas, 22. 10. 2010 16:08)

Dobrý den, dnes jsme měli ve škole besedu o HIV a byl tam i člověk s touto nemocí a dotkl se mě a já nevím jestli jsem si třeba neolízl ruku.
Nevím asi jsem blázen, že se na tohle vůbec ptám ale jistota je jistota.
A ještě se chci zeptat zda se mohu nakazit HIV i jinak než žiletkou, pohl. stykem ...
Děkuji za odpověď


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »