Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Co je akutní HIV infekce? Jedná se o první příznaky infekce virem HIV, které se obvykle (v 50%-90%) projeví za 2-4 týdny po nákaze a často korespondují s tzv. sérokonverzí, tj. obdobím, kdy se objevuje HIV pozitivita v testu na HIV protilátky. U některých jedinců může akutní infekce virem HIV proběhnout i bez jakýchkoliv klinických projevů. Období akutní fáze infekce HIV je závažné vzhledem k vysokému riziku přenosu viru HIV při darování krve, při sdílení injekčních pomůcek a při nechráněném sexuálním styku, protože v tomto období krev, sperma a vaginální sekret obsahují vysoké množství viru HIV (vysokou virovou nálož). Velké nebezpečí přenosu viru HIV hrozí v období tzv. „imunologického okénka“, kdy výsledek běžného tzv. skríningového testu na HIV protilátky může být „falešně negativní“. Toto nebezpečí hrozí i při jediné transfúzi krve od HIV infikovaného dárce, při jediném sdílení injekčních pomůcek a při jediném nechráněném sexuálním styku. Jak se projevuje akutní HIV infekce? Nejčastějším klinickým příznakem HIV infekce je horečka. Objevuje se u 75-97% infikovaných osob. Může být provázena: 1. bolestmi hlavy, kloubů, svalů, zánětem nosohltanu a zažívacími obtížemi včetně průjmů - onemocnění připomíná virózu nebo 2. zvětšením lymfatických uzlin - hlavně krčních, bolestivým zduřením jater, zvětšením sleziny, bolestm v krku onemocnění připomíná infekční mononukleózu 3. asi v 60-70% vyrážkou, nejčastěji na hrudníku a zádech, většinou nesvědí a nebolí a má velmi krátké trvání - i jen několik hodin. V dutině ústní mohou být na sliznicích vřídky podobné aftám nebo plíseň. Podobný výsev můžeme vidět i na genitálu. 4. méně často i postižením nervové soustavy - zánětem mozkových blan, zánětem nervů především dolních končetin, obrnami, zvýšenou dráždivostí a pohotovostí ke křečím, zmateností, někdy i psychotickými změnami. Většina příznaků nemá akutní charakter (výjimkou je vyrážka). Klinické příznaky nemají vysokou intenzitu a mají tendenci k pozvolnému průběhu. Trvají 2-6 týdnů a odezní bez specifické léčby. Infikovaný přechází do klidového bezpříznakového stádia HIV infekce. Co dělat? Na akutní HIV infekci by měl myslet ošetřující lékař ve své ordinaci, terénní sociálně-zdravotnický pracovník, i samotný člověk, který si je vědom nějakého rizikového chování (nechráněný sexuální styk, sdílení injekčních jehel a stříkaček atd.). Infekci HIV lze vyloučit anebo potvrdit pouze laboratorním vyšetřením, kdy je zapotřebí odebrat 5-7 ml žilní krve a vzorek odeslat na vyšetření do laboratoře oprávněné provádět vyšetření HIV protilátek. Vyšetřovaná osoba musí vždy dostat tzv. předtestové poradenství tj. informaci o možném výsledku testu na HIV a jeho interpretaci. Negativní výsledek: Negativní výsledek u osoby, která si je vědoma rizikového chování v době kratší než 1 měsíc před vyšetřením a projevují se u ní některé z příznaků akutní HIV infekce, je nutno považovat za neprůkazný („falešně negativní“) a vyšetření je nutno opakovat za 2-3 měsíce. Teprve tento negativní výsledek je průkazný. Pozitivní výsledek: Pozitivní výsledek znamená, že vyšetřovaná osoba je infikovaná virem HIV. Současně s oznámením výsledku musí dostat tzv. potestové poradenství s tím, že podle § 53 zákona č. 258/2000 Sb o veřejném zdraví je povinna se podrobit lékařskému dohledu, potřebnému laboratornímu vyšetření, léčbě a dalším opatřením. Proč je důležité diagnostikovat HIV infekci již v akutní fázi? 1. Akutní HIV infekce je důvodem k zahájení účinné antiretrovirové terapie, která vede k ovlivnění klinických projevů akutní HIV infekce a ke snížení virové nálože u infikované osoby. 2. Snížení virové nálože vede k omezení rizika dalšího přenosu infekce HIV. 3. Antiretrovirová léčba vede ke zpomalení množení viru HIV, zpomalení úbytku obranyschopnosti organizmu a tím i ke zpomalení rozvoje HIV infekce. 4. Při včasném nasazení terapie je možné po odeznění akutního stadia HIV infekce její pozdější přerušení. Pamatujte, že u člověka s rizikovým chováním, u něhož se projevují některé z těchto příznaků, se může jednat o akutní stádium infekce HIV, přestože výsledek jeho testu na HIV může být v tomto období „falešně negativní“. Test na HIV je nutno opakovat za 2-3 měsíce po rizikovém chování!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Čekání

(Katka, 15. 10. 2009 13:30)

Před dvěma měsíci jsem měla styk s jedním mužem, kterého jsem moc dobře neznala. Hned ten večer jsem věděla, že to byla chyba a od té doby jsem strachy bez sebe. V pondělí jsem byla na testech, výsledky chodí za čtrnáct dní od odběru krve, takže za 11 dní ode dneška. Nemám vůbec sílu a elán do života, nikdo kolem mě to nechápe, protože jsem docela aktivní člověk. V práci jsem úplně nepoužitelná. Jediný co je docela v pohodě je, že se mi opravdu dobře spí. Za ten celý den strávený přemýšlením coby kdyby jsem nakonec tak vysílená, že usnu jako dřevo a ráno se mi nechce vstávat, ale ne protože bych byla nevyspalá, ale protože bych těch čtrnáct dní nejraději prospala. Mám žaludeční problémy, bolesti hlavy, kloubů a všeho možnýho. To čekání je opravdu hrozný. Jenom doufám, že se z toho špatnýho snu za pár dnů probudím a bude zase líp. Přeju hodně štěstí všem!

Afty po líbání

(Noname, 14. 10. 2009 9:04)

Před necelými dvěma lety jsem se během půlhodinové schůzky 2 - 3x krátce líbal s bývalou přítelkyní. K ničemu jinému nedošlo. Expřítelkyně se, jak jsem zjistil později, živí zřejmě prostitucí. Po pár dnech se mi udělaly v ústech nějaké afty, které samy vymizely. Tento rok už jsem měl několikrát "knedlík v krku", naposledy před 14 dny i s horečkou, jiné problémy nemám, ale protože v minulých letech jsem prakticky nebyl nemocný, celkem mě tato "snížená imunita" vyděsila. Jsou uvedené příznaky natolik závažné, abych se měl obávat nákazou virem HIV?

pro Nickname

(DoktorX, 12. 10. 2009 17:25)

Zdravím tě, tak pravděpodobně se jedná o nějakou kožní nemoc, ale to by nemuselo znamenat nioc vážného. Případně o alergii.
Test HIV je průkazný až po 3 měsících od posledního rizikového chování.
Ale pokud citíš problémy tak si určitě zajdi pro jistotu k Obvodnímu lékaři, popiš mu své problémy, a on ti určí správou diagnozu.
Hodně štestí.

???

(NIckname, 9. 10. 2009 18:34)

Prosim o radu. 2.cervence jsem mel nechraneny styk. 30. srpna znovu nechraneny styk. Obe holky kolem dvaceti. Zadnej placenej sex. 2.srpna se mi na penisu objevil vridek. asi pul centimetru velky. Byl tam asi tyden a pul a nakonec jsem z neho vymacknul nejakou tekutinu. Od te doby se citim unaveny a mam pocit tlaku v uzlinach jak na krku, v podpazi i v trislech. Zacatkem zari jsem byl na testu na syfilis. Negativni, 25. zari test na HIV, Negativni. Nevim co se mnou je:( Jak si vysvetlit ty uzliny. Cele dva mesice zadna horecka. Az dnes v noci jsem propotil triko a rano se probudil s rymou a bolesti hlavy. Diky za vsechny komentare a rady...:(

Pro všechny 2

(Doktor X, 8. 10. 2009 20:01)

Jenom taková malá utěcha. Celkové procento lidí v české republice nakažených virem hiv, není tak vysoké. A proto netvrdím že veškeré rizikové chování je bezpečné. A je potřeba si dát pozor!
Ale když už se to stalo. Tak už se s tím nedá nic dělat. A proto každému doporučuji co rizikové chování zažil, tak at se určitě nebojí zajít na testy. Protože ta uleva co v případě negativních výsledků je obrovská.
A proto nemyslete nato nejhorší ale naopak myslete na ten den X kdy si dojdete na testy a dozvítese že jse hiv negativní. Jak se pak vám uleví. A bude zase dobře. Tak na to myslete!!

pro všechny

(Doktor X, 8. 10. 2009 19:56)

Zdravím vás lidičky, delší dobu jsem tu nebyl tak se omlouvám.
Pro ostatní, jsem jeden z vás co si prožil to samé. A od té doby jsem si řekl že sem budu chodit a pokudím se vám poradit, protože jsem byl ve stejné situaci jako vy. A vím že každé slovo utěchy mi pomohlo.

uleva

(Petr, 3. 10. 2009 10:40)

No, tak jsem čistý, doktoři mi řekli že to, co jsem chytl bylo uplne to nejmene zavazne co muze byt, ale poucilo me to hodne

pro "anonymku"

(Petr, 1. 10. 2009 21:35)

Doufej že je to zetím jen ten varovný prst zhůry a né již trest, přeji hodně štěstí, určitě to bude dobré

pro "blbku"

(Petr, 1. 10. 2009 21:30)

No, podle mého se můžeš bát spíše toho, že jsi odněj chytla nějakou virózu, o5 doporučuji si s dotyčným promluvit narovinu pokud na něj máš kontakt ať alespoň víš na čem jsi. Na testy si zajdi tím nic nepokazíš, doporučuje se spíše až za 3 měsíce.

Ahoj Rudo,

(anonymka20, 1. 10. 2009 20:20)

a jaký je tvuj e-mail? By som ti napísala, vidím, že ma chápeš a si takisto dosť poučený ohľadom tohto..
A inak ďakujem za odpísanie :-) si zlatý !

Pro PETRa:
Dakujem aj Tebe, neboj, otestovať sa dám hneď ako to bude možné. Ja by som kludne išla aj teraz, len viem, že by to bolo zbytočne..vieš, tá doba, ale bude pre mna naozaj nekonečná, pretože už teraz som z toho všetkého zničená :-( dušičku mám maličkú, žaludok stiahnutý jak nikdy pred tým..ale predsa stále verím a dúfam, že ma len "ten hore" skúša a chce ma poučiť z mojej blbosti a ja budem zdravučká jak rybička..no ale to možem s istotou povedať až o tri mesiace ! O tých faktoroch, ktoré to ovplyvnuju, viem, mam to dostatočne naštudovane, no obavy mam stale, lebo riziko tu stále je.. v ničom si nejsom 100%-ne istá ! Ach jaj a to je to najhoršie ! :-/ Inak onoho muža som sa snažila skontaktovať a nielen raz, no z jeho strany žiadna odozva :-( takže som na tom stále rovnako !

BOJIM BOJIM

(BLBKA!, 1. 10. 2009 16:13)

ahoj,

minulý týden jsem ujela s klukem, kterého vůbec neznám..

hned třetí den na to mě bolela hlava, trochu škrábalo v krku a jsem nachlazená...může se infekce objevit už takhle brzy nebo je to opravdu až za ty 2-3 týdny???

Prosím o odpověď..hned za 2 měsíce jdu na test a jsem poučená do konce života!!!Nemůžu spát, jíst:(((

Snad to bude ok...

čekání

(Ruda, 30. 9. 2009 16:09)

No tak to čekání Ti určitě nepřidá tomu rozumím. Moc nechápu jaké předběžné testy Ti dělají. Pokud jsi byl na testech po dostatečně dlouhé době, tak by to mělo být definitívní. Na druhou stranu mi příjde že v tom i odborníci mají trochu hokej. Napřed píšou, že když je test po 3 měsících od rizika negativní, tak je to dostatečně spolehlivé, ale jedním dechem dodají že to není na 100%, že prý to nemusí být průkazné ani po roce dokonce. Nebo tvrdí, že orálním sexem bez ejekulace pasivním se to taky může přenést, ale když příjde na konkrétní případy tak nikdo přesně neví. Pak aby se v tom někdo vyznal co?

Myslím, že budeš v pohodě. Určitě napiš jak jsi dopadl. Bůh neopouští v těžkých chvílích.

čekání

(Petr, 30. 9. 2009 14:21)

No tak jsem se dozvedel celkem prd ohledne HIV ale podle predbeznych testu pry kapavku nemam, neco mene zavazneho to ale je, nabeton budu vedet az v patek, brnkaji mi na nervy ale co se da delat, s dotycnou slecnou jsem vkontaktu a take je vystrasena. No, tak si mylsím že to bude ok, ale enchci nic zakriknout

Kapavka

(Petr, 29. 9. 2009 21:04)

To Ruda: Díky, budu se modlit a věřit že se zítra dozvím co a jak se má. Jinak ty mužes pusti obavy z hlavy, podle mého je 99,99% pravděpodobnost že jsi uplně vpořádku :)

Muj nazor

(Petr, 29. 9. 2009 21:01)

Pro Anonymku: Určitě se nechej otestovat, čeká tě bohužel období velkých nervů :(, vydrž to a snaž se myslet pozitivně(vím je to velmi těžké...) Pokud jsi schopná kontaktovat onoho muže určitě to udělej a promluv si o tom sním, mohlo by ti to vnést trochu světla do celé situace. Riziko v% je těžké říci, záleží na mnoha faktorech (co jsem se dočetl, jde o to jestli došlo při styku k poranění, ejakulaci atd atd) Ohledně těch 50% nevím, četl jsem i hodně hodně méně. Tak držím palce, sám se snad dozvím zítra jak na tom jsem

Kapavka

(Ruda, 29. 9. 2009 15:51)

Ahoj Péťo,

díky za podporu. Pořád si říkám že všechno hraje v můj prospěch, ale stejnak něco ve vnitř pořád říká co když ... Přeji Ti hodně štěstí a ať vše dobře dopadne

Ruda

Prosím o pomoc

(Ruda, 29. 9. 2009 11:38)

Ahoj Anonymka,

Nebudu Ti nadávat ani jinak ubližovat. Koneckonců taky nejsem svatý - můžeš si přečíst můj příspěvek o dva příspěvky níže.

Je třeba si uvědomit, že už nemůžeš změnit co se stalo. Je třeba dívat se dopředu. 1.) V tvém případě bych se zeptal přímo toho člověka jaký je jeho zdravotní stav. Pravděpodobnost že by jsi se setkala s někým kdo je HIV+ je pořád velmi nízká. 2.) I kdyby řekl že má tu nemoc, tak pravděpodobnost přenosu při nechráněném pohlavním styku jak jsem četl je méně než 50%. 3.) Spolehlivou odpověď ale stejnak nebudeš vědět dříve než za 3 měsíce po testu. V období 3-6 týden jsou příznaky primoinfekce pokud je nebudeš mít tak tě to možná může trošku uklidnit. Ale v podstatě to znamené že nepatříš mezi těch 60-70% lidí, které je při infekci mají. 4.) Dle posledních úspěchů lze předpokládat že v budoucnu se lidé budou dožívat s kvalitnějšími léky i s touto nemocí vysokého věku a nebudou mít zdravotní potíže. Resp. umřou jako HIV+ ale AIDS u nich nikdy nepropukne. Pokud si chceš o tom popovídat, tak napiš maila. Zažil jsem podobný stres jako ty, takže myslím že Ti rozumím. Nechcu Ti dávat marné naděje, nejsem Bůh abych to dokázal ovlivnit, ale myslím že vše dobře dopadne :)

Kapavka

(Petr, 25. 9. 2009 9:38)

Jelikož mi zjistili podezření na kapavku šel jsem na vyšetření, této nemoci se tolik nebojím ale mám obavy že se k tomu mohlo pridruzit i HIV . Vrámci vyšetření na kapavku udělají také vyšetření na ostatní pohl. choroby tj. i HIV. No musím jen počkat 4-5dní než budu vědět, ale jen bych chtěl všechny upozornit-DEJTE SI POZOR ZA TY NERVY TO NESTOJÍ-i když váš ten druhý ujištuje že vše je vpořádku, sám o tom vědět nemusí když ho neznáte. Jde zde o zdraví a to si chraňte vším co jde. Doufám že pokud něco bude, bude to "jen" kapavka, ještě sem napíši.

PRO RUDU: Podle mě můžeš být vklidu, darovaná krev je testována a vše by mělo být vpořádku!

Poradí někdo?

(Ruda, 21. 9. 2009 14:29)

Jenou jsem ujel a měl krátký oralní sex s prostitutkou. Žádné zranění ani příznaky primoinfekce nebyly. Jsem dárce krve, tak mi řekli že na extra testy chodit nemusím, ale že mám dodržet tři měsíce a až pak jít darovat krev. To jsem dodržel. Asi dva týdny po darování mi přišlo z tranzfuzky že můj test byl předběžně reaktivní na HEP C a že bude dále testován a budu informován. Byl jsem tak vyděšeny že jsem kontaktoval jednoho doktora z venerologického oddělení a ten mi udělal zevrubný test na hepatitídy vyšel negativní. Asi za měsíc mi přišel i dopis z transfuzky že jsou testy negativní. Byl jsem znovu zařazen do registru dárců. O testech na HIV nebyla přitom ani zmínka. Mám tomu rozumět že mi byly provedeny a byly negativní? Mají se přece provádět vždy ne? Nevím co teď dělat. Nikomu nechci rozhodně ublížit. Už se to se mnou vleče skoro rok nejistota, strach. Poradí prosím někdo?

Pro Ivetu

(DoktorX, 2. 9. 2009 17:35)

Ahoj, rozhodně doporučuji tam jít. Uvidíš jak se ti potom uleví, to je ta největší motivace. :-)


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »