Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Co je akutní HIV infekce? Jedná se o první příznaky infekce virem HIV, které se obvykle (v 50%-90%) projeví za 2-4 týdny po nákaze a často korespondují s tzv. sérokonverzí, tj. obdobím, kdy se objevuje HIV pozitivita v testu na HIV protilátky. U některých jedinců může akutní infekce virem HIV proběhnout i bez jakýchkoliv klinických projevů. Období akutní fáze infekce HIV je závažné vzhledem k vysokému riziku přenosu viru HIV při darování krve, při sdílení injekčních pomůcek a při nechráněném sexuálním styku, protože v tomto období krev, sperma a vaginální sekret obsahují vysoké množství viru HIV (vysokou virovou nálož). Velké nebezpečí přenosu viru HIV hrozí v období tzv. „imunologického okénka“, kdy výsledek běžného tzv. skríningového testu na HIV protilátky může být „falešně negativní“. Toto nebezpečí hrozí i při jediné transfúzi krve od HIV infikovaného dárce, při jediném sdílení injekčních pomůcek a při jediném nechráněném sexuálním styku. Jak se projevuje akutní HIV infekce? Nejčastějším klinickým příznakem HIV infekce je horečka. Objevuje se u 75-97% infikovaných osob. Může být provázena: 1. bolestmi hlavy, kloubů, svalů, zánětem nosohltanu a zažívacími obtížemi včetně průjmů - onemocnění připomíná virózu nebo 2. zvětšením lymfatických uzlin - hlavně krčních, bolestivým zduřením jater, zvětšením sleziny, bolestm v krku onemocnění připomíná infekční mononukleózu 3. asi v 60-70% vyrážkou, nejčastěji na hrudníku a zádech, většinou nesvědí a nebolí a má velmi krátké trvání - i jen několik hodin. V dutině ústní mohou být na sliznicích vřídky podobné aftám nebo plíseň. Podobný výsev můžeme vidět i na genitálu. 4. méně často i postižením nervové soustavy - zánětem mozkových blan, zánětem nervů především dolních končetin, obrnami, zvýšenou dráždivostí a pohotovostí ke křečím, zmateností, někdy i psychotickými změnami. Většina příznaků nemá akutní charakter (výjimkou je vyrážka). Klinické příznaky nemají vysokou intenzitu a mají tendenci k pozvolnému průběhu. Trvají 2-6 týdnů a odezní bez specifické léčby. Infikovaný přechází do klidového bezpříznakového stádia HIV infekce. Co dělat? Na akutní HIV infekci by měl myslet ošetřující lékař ve své ordinaci, terénní sociálně-zdravotnický pracovník, i samotný člověk, který si je vědom nějakého rizikového chování (nechráněný sexuální styk, sdílení injekčních jehel a stříkaček atd.). Infekci HIV lze vyloučit anebo potvrdit pouze laboratorním vyšetřením, kdy je zapotřebí odebrat 5-7 ml žilní krve a vzorek odeslat na vyšetření do laboratoře oprávněné provádět vyšetření HIV protilátek. Vyšetřovaná osoba musí vždy dostat tzv. předtestové poradenství tj. informaci o možném výsledku testu na HIV a jeho interpretaci. Negativní výsledek: Negativní výsledek u osoby, která si je vědoma rizikového chování v době kratší než 1 měsíc před vyšetřením a projevují se u ní některé z příznaků akutní HIV infekce, je nutno považovat za neprůkazný („falešně negativní“) a vyšetření je nutno opakovat za 2-3 měsíce. Teprve tento negativní výsledek je průkazný. Pozitivní výsledek: Pozitivní výsledek znamená, že vyšetřovaná osoba je infikovaná virem HIV. Současně s oznámením výsledku musí dostat tzv. potestové poradenství s tím, že podle § 53 zákona č. 258/2000 Sb o veřejném zdraví je povinna se podrobit lékařskému dohledu, potřebnému laboratornímu vyšetření, léčbě a dalším opatřením. Proč je důležité diagnostikovat HIV infekci již v akutní fázi? 1. Akutní HIV infekce je důvodem k zahájení účinné antiretrovirové terapie, která vede k ovlivnění klinických projevů akutní HIV infekce a ke snížení virové nálože u infikované osoby. 2. Snížení virové nálože vede k omezení rizika dalšího přenosu infekce HIV. 3. Antiretrovirová léčba vede ke zpomalení množení viru HIV, zpomalení úbytku obranyschopnosti organizmu a tím i ke zpomalení rozvoje HIV infekce. 4. Při včasném nasazení terapie je možné po odeznění akutního stadia HIV infekce její pozdější přerušení. Pamatujte, že u člověka s rizikovým chováním, u něhož se projevují některé z těchto příznaků, se může jednat o akutní stádium infekce HIV, přestože výsledek jeho testu na HIV může být v tomto období „falešně negativní“. Test na HIV je nutno opakovat za 2-3 měsíce po rizikovém chování!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Test

(Tom, 13. 12. 2011 14:12)

A co když to bude pozitivní?to si pak myslím že lepší je to nevědět...

Re: Re: Test

(Bukz, 3. 1. 2012 0:28)

čím včasnější léčba tím delší život

hiv testy

(Petra, 15. 12. 2011 22:00)

ahoj všem, po 7 dnech nekonečného čekání po odběru krve, jsem byla si pro výsledky,, jsem v pořádku, ale ty nervy byly šílené, i když mi řekli, že je to ok, nebyla jsem schopna ani vstanout z křesla - brnělo mě celé tělo od nervů,buďme na sebe opatrní, jak někteří tady píší, nestojí to za to opravdu. Musím říct, že v Ostravě jsou velcí profíci, tak pokud máte pochyby opravdu si radši na ně zajděte. Držím palečky a pevné nervy přeji. Petra

Posunutý kondom

(XX, 9. 12. 2011 21:19)

Dobrý den, může zvýšit přenos infekce posunutí kondomu při souloži (o cca 2 - 3 cm), i když zbytek penisu zůstal krytý a kondom samotný se nepoškodil?

Děkuji.

Žádám o radu - dovětek

(Jakub, 7. 12. 2011 22:34)

Ještě dovětek PS: Byl jsem svědkem, že i ona po aktu provedla hygiénu a umyla se, takže alespoň nějaká pravidla hygiény dodržují.

Díky, budu rád za vyjádření, zda to bylo riskantní, či ne:(

..

(petr, 11. 11. 2011 22:41)

Da se HIV predAt I jinak nez pohlavnim stykem
?

Jsem v hajzlu

(Petr, 8. 11. 2011 20:29)

Mám zdurele uzliny v třislech boli na dotek a ještě v podpazi bojim se mel jsem i nízké teploty37 a bolest hlavy asi hiv

testy

(Petra, 12. 9. 2011 18:17)

ahojky, také jsem měla nechráněný sex (minulou neděli) a nyní jsem na prášky.
jak dlouho musím vydržet aby testy byly průkazné?
nemám nervy čekat celé tři měsíce.
Díky za odpověd a držím Vám všem palce

otazky

(Jan, 10. 9. 2011 23:26)

ahoj tak mam trocha viac otazok ae tak postupne
1,da sa kupit HIV test v lekarni ci to je len na predpis?
2,je mozne ze by sa prejavila nakaza aj po dlksom case bez nechraneneho sexu?
3,kedze ziadne priznaky nepocitijem horecku zapal ani nic podobne ae na spiske zaludu mam dve tvoriace sa vyrasky som teda nakazeny?
dakujem za odpoved

Hiv Duo test

(Peter, 24. 12. 2010 18:36)

Ahoj všetci. Pred 46 dňami som mal nechraneny obojstranny test s privatnou prostitutkou. Absolvoval som 4 testy...boli to takzvane testy DUO pre skoršiu detekciu HIV vďaka p24 antigenu. Testy som absolvoval po 3,4,5,6 týždňoch, výsledok negatívny. Dokonca som prinútil ísť prostitútku so mnou na ten istý test a jej výsledok bol tiež negatívny. Počas šiestich týždňov som nemal žiadne príznaky. Myslíte že by som mal ísť ešte na ďalšie testy? Dik

Re: Hiv Duo test

(DITUŠ, 10. 9. 2011 5:52)

je to velmi nepravděpodobné,určitě by se to v jednom z testů projevilo,můžeš klidněspát už,zdravím.

Hiv test

(Martin, 20. 2. 2011 15:29)

Dobrý den chtěl jsem se zeptat zda ,když jsem v době testu bral antibiotika cefzil a endormed a zapoměl to nahlásit jestli to nemohlo ovlivnit nějak výsledek testu? Vyšel,že jsem zdravý..3 měsíce jsem dodržel. Můžu být klidný?

Re: Hiv test

(DITUŠ, 10. 9. 2011 5:50)

po třech měsících bys měl být klidný,můžeš za další 3 měsíce zopakovat pro tvůj úplný klid

HIV

(jitka 12, 9. 5. 2011 20:11)

Můžeme nejak na člověku poznat či posoudit, že je nakazeny? přikladem divnými vyrážkami, zduřelými uzlinami, pachutí v puse? Drsná kůže?Nebo je to k nerozpoznaní? Děkuji za odpověd

Re: HIV

(DITUŠ, 10. 9. 2011 5:48)

hiv se dá rozpoznat jen těžko,jen v kombinaci s několika faktory,se dá hovořit o oportun.infekci.Logycky tělo se brání,čili vyšší teploty,virážka,dlouhodoběji příznaky nějakého onemocnění většinou v ústech afty,bělavý povlak rudý krk,uzliny.Nikdy ale nemusí jít o totéž,je třeba si opravdu dojít na testy,léčit se případně a mít jistotu,nic nenehte náhodě.Protože žít s tím pocitem,že jo nebo ne,je šílené.

omyl

(Petra, 3. 9. 2011 16:49)

Ahojte lidi tak i ja jsem ta hloupa co se vyspala s klukem kteryho moc neznala. Libil jse mi, dlhou jsme si psali a pak jednou v noci kdy jsem mela slabou chvilku jsme se potkali a doslo k pohlavnimu styku..dokonce dva krat, nechranenymu. Pak jsem se dozvedela ze je z tech ktery v minulosti navstivili nocni kluby, mali sex s prostitutkou..Po asi dvou tydnech jsem dostala neco jako chripku, bylo mi hrozne spatne, bolelo mne cely telo, chtelo se mi zvracet. k doktorovi jsem nesla ale uz tehdy jsem si uvedomila o co muze jit. Je tomu uz asi deset mesicu, na testy jsem nesla ale doufam ze se uz konecne prekonam. Mam moc velky strach ale stale si rikam ze to mozna byla jen nahoda. Sex jsem pak mela jen chraneny i to mozno tri krat. Ted mam obcas zaludecni problemy i problemy s plicemi..Drzte mi palce nech jsem v poradku...Jsem s vami...petra

Re: omyl

(dITUŠ, 10. 9. 2011 5:44)

Všichni,kdo mají,či nemají příznaky,musí na testy,chráníme sebe,ale i ty druhé.U této nemoci každý měsíc znamená šanci žít.xistují imunoblokátory,aby se nevivinulo z HIV AIDS.Je toho plno,lidé jsou šílení,chovají se rizikově,lžou,nakazí spoustu dalších lidí a je to prostě nahovno.na testy jděte dřív,než bude pozdě,bohužel i já mám to dilema.Nechoďte zbytečně ale dřív nežli dva měsíce po ,test může být v té době falešný.

HIV- odpiste mi na email saraver@azet.sk

(lubo, 15. 6. 2011 21:29)

strašne se bojím mam příznaky HIV. Velké uzliny mam stuhlej krk. Nevolnost a zhubl sem 3 kila. Co mám delat?

Re: HIV- odpiste mi na email saraver@azet.sk

(dITA, 10. 9. 2011 5:40)

Ahoj,okamžitě jdina testy,je tonebezpečné,čím dřív tohle budeš vědět,at je to jakkoliv,je reálná šance s retroléčbou,abys žil!Mám podobné problémy,vyspala jsem se,vlastně měsíc jsem žila s fe´tákem,o kterém jsem to netušila.teď po měsíci mám bolesti v krku,afty,také mám strach jít tam na testy,ale co mi zbyde?Bu´dme silní a přežijem,hodně štěstí.Dituš

Prosím o pomoc

(anonymka20, 26. 9. 2009 17:02)

Vypíšem sa a zároveň poprosím o radu, no nechcem počúvať reči aká som blbá - to už dávno viem. Nechcem počuť žiadne karhanie a kázanie, som si vedomá všetkých chýb, čo som urobila.
Som zúfalá..už 3 týždne! 3 dlhé týždne ubehli odvtedy čo som naivne na základe sympatií vliezla do postele chlapovi, ktorého som vôbec nepoznala. Zato ho poznali všetci ostatní naokolo i ľudia za hranicami. Je známy dosť, preto nechápem ako som mohla o ňom nič nevedieť. Teraz sa mi otvorili oči. Zbieram informácie a zisťujem - nepatrí medzi svätých, má veľa zlých vlastností a to, že je nakazený HIV sa hovorí a píše úplne všade :-( síce môže to byť len jedna nafúknutá lož, no je tu veľká pravdepodobnosť, že nie!! Som na pokraji zrútenia, plačem jak malá, takto som to nechcela..ja chcem byť zdravá a žiť, študovať, plniť si svoje vysnívané plány :-( mám strach, neviete ani aký?! Nezvládam to. Sklamala som. Predovšetkým samu seba! A som nahnevaná, na seba, no ale aj na tých, čo ma pred ním nevarovali, pri tom videli, že s ním odchádzam..no ale až teraz sa tí ľudia hrajú na mudrcov..na každom rohu počúvam reči typu - to je ona, tá nakazená, spala s ním, má AIDS, .. nieje to nič príjemné a nepridáva mi to na radosti! Ubíja ma to ešte viacej než by som potrebovala. Chcem ísť na testy, no musím si ešte nejaké tie týždne počkať. Na nejaké príznaky je zrejme ešte skoro, pretože žiadne nebadám..zároveň aj pevne verím, že je to len jeden zlý sen, z ktorého sa zobudím. Moc si to prajem. Tak silno ako nikdy nič v živote!!
Teraz pri čítaní rôznych diskusií, v ktorých hladám nejaký svetlý bod, ktorý ma ubezpečí, že niesom nakazená, ma napadá otázka - prenos HIV vzniká hneď pri nechránenom pohlavnom styku? Či až po styku ejakulátu s pošvou? Ako to je vlastne? Viem, že to sú detaily a svoj život som si zrejme už uzavrela, ale pomože mi každá rada...aj podpora každého z vás, lebo ja už dalej nevládzem !!


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »