Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Co je akutní HIV infekce? Jedná se o první příznaky infekce virem HIV, které se obvykle (v 50%-90%) projeví za 2-4 týdny po nákaze a často korespondují s tzv. sérokonverzí, tj. obdobím, kdy se objevuje HIV pozitivita v testu na HIV protilátky. U některých jedinců může akutní infekce virem HIV proběhnout i bez jakýchkoliv klinických projevů. Období akutní fáze infekce HIV je závažné vzhledem k vysokému riziku přenosu viru HIV při darování krve, při sdílení injekčních pomůcek a při nechráněném sexuálním styku, protože v tomto období krev, sperma a vaginální sekret obsahují vysoké množství viru HIV (vysokou virovou nálož). Velké nebezpečí přenosu viru HIV hrozí v období tzv. „imunologického okénka“, kdy výsledek běžného tzv. skríningového testu na HIV protilátky může být „falešně negativní“. Toto nebezpečí hrozí i při jediné transfúzi krve od HIV infikovaného dárce, při jediném sdílení injekčních pomůcek a při jediném nechráněném sexuálním styku. Jak se projevuje akutní HIV infekce? Nejčastějším klinickým příznakem HIV infekce je horečka. Objevuje se u 75-97% infikovaných osob. Může být provázena: 1. bolestmi hlavy, kloubů, svalů, zánětem nosohltanu a zažívacími obtížemi včetně průjmů - onemocnění připomíná virózu nebo 2. zvětšením lymfatických uzlin - hlavně krčních, bolestivým zduřením jater, zvětšením sleziny, bolestm v krku onemocnění připomíná infekční mononukleózu 3. asi v 60-70% vyrážkou, nejčastěji na hrudníku a zádech, většinou nesvědí a nebolí a má velmi krátké trvání - i jen několik hodin. V dutině ústní mohou být na sliznicích vřídky podobné aftám nebo plíseň. Podobný výsev můžeme vidět i na genitálu. 4. méně často i postižením nervové soustavy - zánětem mozkových blan, zánětem nervů především dolních končetin, obrnami, zvýšenou dráždivostí a pohotovostí ke křečím, zmateností, někdy i psychotickými změnami. Většina příznaků nemá akutní charakter (výjimkou je vyrážka). Klinické příznaky nemají vysokou intenzitu a mají tendenci k pozvolnému průběhu. Trvají 2-6 týdnů a odezní bez specifické léčby. Infikovaný přechází do klidového bezpříznakového stádia HIV infekce. Co dělat? Na akutní HIV infekci by měl myslet ošetřující lékař ve své ordinaci, terénní sociálně-zdravotnický pracovník, i samotný člověk, který si je vědom nějakého rizikového chování (nechráněný sexuální styk, sdílení injekčních jehel a stříkaček atd.). Infekci HIV lze vyloučit anebo potvrdit pouze laboratorním vyšetřením, kdy je zapotřebí odebrat 5-7 ml žilní krve a vzorek odeslat na vyšetření do laboratoře oprávněné provádět vyšetření HIV protilátek. Vyšetřovaná osoba musí vždy dostat tzv. předtestové poradenství tj. informaci o možném výsledku testu na HIV a jeho interpretaci. Negativní výsledek: Negativní výsledek u osoby, která si je vědoma rizikového chování v době kratší než 1 měsíc před vyšetřením a projevují se u ní některé z příznaků akutní HIV infekce, je nutno považovat za neprůkazný („falešně negativní“) a vyšetření je nutno opakovat za 2-3 měsíce. Teprve tento negativní výsledek je průkazný. Pozitivní výsledek: Pozitivní výsledek znamená, že vyšetřovaná osoba je infikovaná virem HIV. Současně s oznámením výsledku musí dostat tzv. potestové poradenství s tím, že podle § 53 zákona č. 258/2000 Sb o veřejném zdraví je povinna se podrobit lékařskému dohledu, potřebnému laboratornímu vyšetření, léčbě a dalším opatřením. Proč je důležité diagnostikovat HIV infekci již v akutní fázi? 1. Akutní HIV infekce je důvodem k zahájení účinné antiretrovirové terapie, která vede k ovlivnění klinických projevů akutní HIV infekce a ke snížení virové nálože u infikované osoby. 2. Snížení virové nálože vede k omezení rizika dalšího přenosu infekce HIV. 3. Antiretrovirová léčba vede ke zpomalení množení viru HIV, zpomalení úbytku obranyschopnosti organizmu a tím i ke zpomalení rozvoje HIV infekce. 4. Při včasném nasazení terapie je možné po odeznění akutního stadia HIV infekce její pozdější přerušení. Pamatujte, že u člověka s rizikovým chováním, u něhož se projevují některé z těchto příznaků, se může jednat o akutní stádium infekce HIV, přestože výsledek jeho testu na HIV může být v tomto období „falešně negativní“. Test na HIV je nutno opakovat za 2-3 měsíce po rizikovém chování!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Strach

(Dina, 22. 9. 2008 14:23)

měla jsem z klukem orální sex a hned druhý den jsem začala kašlat mám rýmu,horečky mám pouze 37°C.Už jsem nemocná dohromady tři týdny,byla jsem u doktora a ten mi na dlouho trvající chřipku předepsal antibiotika!Je možné aby to byly příznaky HIV? prosím poraďte....!!!

Žádám o pomoc

(Ela, 11. 9. 2008 19:20)

Ahoj všichni, potřebovala bych se spojit s někým, kdo má aids. Chtěla bych se zeptat na pár otázek z lékařského hlediska. Je to pro mě moc důležité pro studium na medicíně. Prosím ozvětě se na můj mail: xy.girl@seznam.cz Děkuju!!!!!

test vydrze

(panika, 11. 9. 2008 11:39)

byl jsem na testech ,a doktor mi rekl ze vysledky budou tak za tyden,umiram doma nervozitou trepu se jako ratlik.nemel jsem zadne priznaky alespon o nich nevim.jsem tak trochu citlivka nevim kudy kam panikarim a histercim......muzete mi rict jestli kdyz jsem nemel zadne priznaky a nemam jaka je pravdebodobnost jestli jsem hiv nakazeny.pred rokem a pul doslo u me k nechranenemu styku s osobou u ktere si nejsem si jisty jestli byla hiv pozitivni.dekuji

asd

(asda, 8. 9. 2008 13:44)

Mam sestru u ktery hrozi ryziko HIV, pri holeni jsem se skrabnl jeji ziletkou, krev netekla ale maso sme videl.....jak mam velky duvod se obavat?

...

(Tomaš, 23. 8. 2008 0:32)

Coveče mě ten aids prijde jako ta nemoc ve filmu ja legenda jen si to vezmete kdyby aids nejak zmutoval a z nakzenych by se stalo to sami jak v tom filmu tak by byl konec světa.Fakt tahle nemoc neměla přijit na svet.Já se taky obaavám ale mozna zbytečne ze jsem HIV+ ale bojim se jit na testy.Jaky příznaky muzou byt po pul roce udajneho nakazeni??napiste na email tomasvalos@seznam.cz diky vsem

HIV

(stivi, 27. 7. 2008 16:53)

mam vsechny priznaky hiv jaky ma vyznam se lecit kdyz neni lek?? jsem drogove zavisly k nakaze doslo pravdepodobne pri vpichu latky vnitrozilne. mam 32 let vazil jsem jeste pred pul rokem 120kg dnes mam sotva 80kg pri 176 cm.nechut k jidlu spatne se hojici rany a podobne poradi mi nekdo proc jit k doktorovi a zacit se lecit ??? ma to vyznam kdyz muj zivot uz je speceteny. jedine z ceho mam strach je abych nikoho nenakazim proto bydlim sam a lidem se vyhybam vse si nechavam dovazet z nikym se nekontaktuju.

testy

(Pavel , 23. 7. 2008 15:03)

Včera jsem si došel na testy, ráno odběr , odpoledne jsem měl výsledky, pár holek už jsem měl a už jen z toho duvodu jsem to podstoupil, naštěstí já jsem v pohodě, ale kdybych si na testy nedošel musel bych o tom pořád přemýšlet, takhle vím že jsem v pohodě. ale to čekání na výsledky bylo zničující, nechápu jak někdo kdo si nechá udělat testy anonymně vydrží čekat tejden, to by mě zabilo. Mě to stálo 60korun a mm ed jistotu že jsem v pohodě. Všichni co pochybujete na testy si dojděte.

je to v pici kundu mam na chladici

(erroro erro r fatal error, 3. 7. 2008 10:22)

lala lala hiv je svinarna do pici s nim !!!!!!§§§

pravda

(olo, 5. 6. 2008 15:31)

Vážení všichni co zde píšete, projevy primoinfekce můžou být různé , různých teplot, a různých zduření mízních uzlin a proto je třeba chodit na testy jen tak si tuto nemoc vymažete z hlavy.

kam zajít?

(Anet, 2. 5. 2008 11:15)

Kde lze si nechat provést test na HIV?
Test na HIV se provádí ve většině zdravotních ústavů (kde si klient vyšetření zpravidla hradí), v sedmi AIDS centrech bývalých krajských měst a u každého praktického lékaře, kde vyšetření hradí zdravotní pojišťovny. Žadatel za vyšetření na HIV v některých zdravotních ústavech platí určitý poplatek. Ve výjimečných případech může lékař zdravotního ústavu provést test i bezplatně.

...

(Anet, 2. 5. 2008 11:14)

A snad víte, že se může přenést virus HIV z matky na dítě v době těhotenství. V krajních případech se dítě nakazi nemusí. Jedna nakažená od 16let (Simona,18) porodila zdravé dítě, bohužel této nemoci za 5 let podlehla.

info.

(Anet, 2. 5. 2008 11:10)

http://ireferaty.lidovky.cz/322/172/HIV-a-AIDS

piště pište, ráda odpovím..

(Anet, 2. 5. 2008 11:08)

Pokud jste našli své odpovědi, budu ráda za další nové připomínky, či otázky k tématu. Děkuji.

nakaza

(Anet, 2. 5. 2008 11:07)

Kouřením penisu je také možnost nákazy. Nikdo nikde nemá napsáno, např. na čele, že je HIV+.
HIV+ se přenáší slinami(líbání), zvratky, slzami, kde se nachází velmi malé množství viru.
Naopak se nemusíte bát se česat se stejným hřebínkem s nakažným HIV+.

!!!

(Anet, 2. 5. 2008 11:04)

Nikdo se nebojí hazardovat s životem. Ale všichni se bojí výsledků na vir HIV+.
Pokud se vir HIV+ prokáže v ranném stádiu - není ho i tak možné léčit. Nakažený člověk žije 5-10 let s touto nemocí - poté umírá.

Prosim o pomoc

(Anet, 2. 5. 2008 11:02)

Pokud si myslíš, že byla nakažená - určitě si udělej test. HIV+ se přenáší poševními tekutinami. Tudíž Tě mohla nakazit.

Proč

(Anet, 2. 5. 2008 11:00)

Tato nemoc k nám byla přinesena od cizinců, zejéma z Afriky apod. Veškeré obyvatelstvo v těchto končinách bylo nakaženo Aids,HIV,Malárií apod. Hodně prostitutek toho využívá a roznáší nemoci do okolí zatímco to muži třeba neví.
Vědci ještě zatím neobjevili lék, kterým tuto virovou nákazu zabít.

je to už 10 let

(Anet, 2. 5. 2008 10:57)

Pravděpodobnost je velká. Nezáleží jestli se partner před 10 lety nakazil pohl. stykem. Mohl HIV+ dostat jakkoliv. Pokud jste si nechala udělat test, nezbývá, než čekat a doufat.

kdy

(Anet, 2. 5. 2008 10:53)

HIV+ se prokáže až za 3 měcíce od pohl. styku.

btw: flíčky

(Anet, 2. 5. 2008 10:52)

červené flíčky na žaladu nejsou projevem HIV+.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »