Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Co je akutní HIV infekce? Jedná se o první příznaky infekce virem HIV, které se obvykle (v 50%-90%) projeví za 2-4 týdny po nákaze a často korespondují s tzv. sérokonverzí, tj. obdobím, kdy se objevuje HIV pozitivita v testu na HIV protilátky. U některých jedinců může akutní infekce virem HIV proběhnout i bez jakýchkoliv klinických projevů. Období akutní fáze infekce HIV je závažné vzhledem k vysokému riziku přenosu viru HIV při darování krve, při sdílení injekčních pomůcek a při nechráněném sexuálním styku, protože v tomto období krev, sperma a vaginální sekret obsahují vysoké množství viru HIV (vysokou virovou nálož). Velké nebezpečí přenosu viru HIV hrozí v období tzv. „imunologického okénka“, kdy výsledek běžného tzv. skríningového testu na HIV protilátky může být „falešně negativní“. Toto nebezpečí hrozí i při jediné transfúzi krve od HIV infikovaného dárce, při jediném sdílení injekčních pomůcek a při jediném nechráněném sexuálním styku. Jak se projevuje akutní HIV infekce? Nejčastějším klinickým příznakem HIV infekce je horečka. Objevuje se u 75-97% infikovaných osob. Může být provázena: 1. bolestmi hlavy, kloubů, svalů, zánětem nosohltanu a zažívacími obtížemi včetně průjmů - onemocnění připomíná virózu nebo 2. zvětšením lymfatických uzlin - hlavně krčních, bolestivým zduřením jater, zvětšením sleziny, bolestm v krku onemocnění připomíná infekční mononukleózu 3. asi v 60-70% vyrážkou, nejčastěji na hrudníku a zádech, většinou nesvědí a nebolí a má velmi krátké trvání - i jen několik hodin. V dutině ústní mohou být na sliznicích vřídky podobné aftám nebo plíseň. Podobný výsev můžeme vidět i na genitálu. 4. méně často i postižením nervové soustavy - zánětem mozkových blan, zánětem nervů především dolních končetin, obrnami, zvýšenou dráždivostí a pohotovostí ke křečím, zmateností, někdy i psychotickými změnami. Většina příznaků nemá akutní charakter (výjimkou je vyrážka). Klinické příznaky nemají vysokou intenzitu a mají tendenci k pozvolnému průběhu. Trvají 2-6 týdnů a odezní bez specifické léčby. Infikovaný přechází do klidového bezpříznakového stádia HIV infekce. Co dělat? Na akutní HIV infekci by měl myslet ošetřující lékař ve své ordinaci, terénní sociálně-zdravotnický pracovník, i samotný člověk, který si je vědom nějakého rizikového chování (nechráněný sexuální styk, sdílení injekčních jehel a stříkaček atd.). Infekci HIV lze vyloučit anebo potvrdit pouze laboratorním vyšetřením, kdy je zapotřebí odebrat 5-7 ml žilní krve a vzorek odeslat na vyšetření do laboratoře oprávněné provádět vyšetření HIV protilátek. Vyšetřovaná osoba musí vždy dostat tzv. předtestové poradenství tj. informaci o možném výsledku testu na HIV a jeho interpretaci. Negativní výsledek: Negativní výsledek u osoby, která si je vědoma rizikového chování v době kratší než 1 měsíc před vyšetřením a projevují se u ní některé z příznaků akutní HIV infekce, je nutno považovat za neprůkazný („falešně negativní“) a vyšetření je nutno opakovat za 2-3 měsíce. Teprve tento negativní výsledek je průkazný. Pozitivní výsledek: Pozitivní výsledek znamená, že vyšetřovaná osoba je infikovaná virem HIV. Současně s oznámením výsledku musí dostat tzv. potestové poradenství s tím, že podle § 53 zákona č. 258/2000 Sb o veřejném zdraví je povinna se podrobit lékařskému dohledu, potřebnému laboratornímu vyšetření, léčbě a dalším opatřením. Proč je důležité diagnostikovat HIV infekci již v akutní fázi? 1. Akutní HIV infekce je důvodem k zahájení účinné antiretrovirové terapie, která vede k ovlivnění klinických projevů akutní HIV infekce a ke snížení virové nálože u infikované osoby. 2. Snížení virové nálože vede k omezení rizika dalšího přenosu infekce HIV. 3. Antiretrovirová léčba vede ke zpomalení množení viru HIV, zpomalení úbytku obranyschopnosti organizmu a tím i ke zpomalení rozvoje HIV infekce. 4. Při včasném nasazení terapie je možné po odeznění akutního stadia HIV infekce její pozdější přerušení. Pamatujte, že u člověka s rizikovým chováním, u něhož se projevují některé z těchto příznaků, se může jednat o akutní stádium infekce HIV, přestože výsledek jeho testu na HIV může být v tomto období „falešně negativní“. Test na HIV je nutno opakovat za 2-3 měsíce po rizikovém chování!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Noční pocení

(Alice, 29. 5. 2012 15:30)

Dva týdny po nechráněném sexuálním styku jsem dostala rýmu, měla jsem zvětšené uzliny na krku (ale jinde po těle ne), bolelo mě v krku, kašel.. to trvalo tak týden a pak už dobré, ale teď, týden po nemoci se už druhou noc probouzím spocená, ale vedro mi není.. Myslíte, že to pocení může být příznak? Ta nemoc mohla být způsobená tím, že jsem se zrovna vrátila z dovolené u moře do studeného počasí u nás.. Prosím, napište mi svůj názor.

sex

(Michal, 25. 5. 2012 16:26)

Ahoj, chci se zeptat mnel jsem sex, s klukem.Doslo i k analnemu styku..pri kterem jsem mnel kondom.Myslim že partner, ma nejaku chorbu..na penise mnel nejake skvrny,toho jsem si vsimnul neskor.Kouril jsem ho..je mozne muzu neco dostat?Kdyz jsem mnel sex s kondomem..ale kouril ho bez kondomu..?Je mozne i tak neco chyhtit.?

sex styk

(Romča, 14. 4. 2012 14:09)

Ahoj, jsme na nervy asi jako všichni tady. Před 2roky jsme měla sex styk s jedním mužem. Hrozně jsme se opili a pak skončili v postely. Náš styk probíhal takto: Zkoušel se do mě dostat a na chvíli i dostal,ale já chtěla kondom, takže si ho navlékl (doufám, že správně byla tma :-) Normálně do mě ejakuloval - s tím kondomem a hned vyklouz. Asi po 5měs jsem byla dlouho nemocná, bolest v krku i ucha,teplota, opar, který jsem nikdy neměla a bolel mě celý člověk. Od té doby mám problémy s imunitou a cítím se špatně, pořád unavená. teď jsem zjistila, že stěr na gyndě s roku 2011 mi vyšel na HPV,takže herpesák. Dnes zase zduřené uzliny a cítím se slabá. Rozhodla jsme se jít na test,ale strašně se bojím, úplně ochromená strachy. Hlavně kvůli manželovi. Jestli jsem ho nakazila, tak si to budu vyčítat do konce života!! Co myslíte, mohla jsem se nakazit? Jaké je riziko?

Re: sex styk

(haha, 26. 4. 2012 14:58)

jak to dopadlo? to co pisete je presne muj scenar..testy mi vysly negativni. :-)

Testy, strach, psychika

(Pepa, 23. 3. 2012 11:42)

Ahoj, i já přidám trošku do mlýna. Před cca 1/2 rokem jsem mel nechraneny pohlavni styk s holcinou na jednu noc. Pod vlivem drog, alkoholu a situace to tak nejak ten vecer dopadlo, ze jsme skoncili spolu. Druhy den jsme z toho nedelali drama a kazdy si sel vlastni cestou. A pak to zacalo, hledani na netu, stres, otazky, vycitky, priznaky. Proste jsem si vzal do hlavy, ze jsem neco lapnul. Presne po trech tydnech mi vystrelila teplota, porad jsem si kontroloval uzliny, citil se unavene. A kdyz me muj doktor poslal na venerologii, byl jsem hotovej. Nicmene testy na syfilis/kapavku dopadly dobre, takze jsem se lehce uklidnil. Pak ale zbyvala jeste jedna zasadni otazka, co kdyz jsem se nakazil. S psychikou si to obrovsky hralo, obcas jsem nespal, pak se parkrat v noci brutalne spotil (hlava, zada, cele telo), ze jsem mohl prosteradlo rovnou sundat. Do toho se za par dni objevila vyrazka na genitalu, bolel me penis atd. To uz na me bylo moc a tak jsem cekal a premyslel. Mezitim jsem prodelal dve nachlazeni s tim, ze pri tom druhem mi natekl krk, porad skrabalo v krku, zvetsena mandle atd. Pul roku jsem se odhodlaval jit na testy ale nakonec se diky bohu premluvil a sel. To cekani na vysledky nikomu nepreju, ani podobnou zkusenost. Ve chvili, kdy Vam sestricka predava vysledky, mate srdce az v krku. Je to par dni, co jsem se dozvedel, ze to dopadlo dobre a jsem negativni. V tu chvili se jedna o nepopsatelny pocit, kdy vite, ze v zivote dostavate druhou sanci. Ten napor na psychiku je skutecne obrovsky, ale kolikrat to funguje tak, ze si to proste vsugerujete a priznaky se objevi. To byl i muj pripad. A proc to cele pisu? Protoze dokud si neuvedomite, v jakych srackach muzete litat, nedochazi Vam to. Tahle zkusenost mi hodne vzala i dala. Nebojte se testu, protoze zit v nejistote je pro Vas ten nejvetsi pruser, ktery muzete zazit. Vsem, ktere to teprve ceka, drzim palce, at to dobre dopadne. A fakt lidi premejslejte a neriskujte! To riziko Vam za to nestoji...

Tetovani

(Lenka, 20. 2. 2012 17:58)

Ahoj chci se zeptat jestli je jeste mozne v dnesni dobe se nakazit v licencnim tetovacim salonu? V lete jsem byla na tetovani v tetovacim salonu vse bylo ciste a sterilni i znam tatera,tak by me ani ve snu nenapadlo,ze by se neco mohlo stat....ale cca 2tydny po tetovani jsem zacala mit zdravotni problemy podobne chripce,povlak na jazyku,bolesti kloubu atd. ted me skoro kazdy mesic boly zaludek a jsem porad unavena...cely zivot jsem se chranila a pri predstave,ze by jsem mohla dostat HIV touhle cestou silim.....jsem s nervama v haji!! Nekde jsem cetla,ze licencni salony jsou podrobovany kontrole a ze snad nakaza ani mozna neni,ale ??!!

Anoninmi sms

(Frata, 29. 1. 2012 12:00)

Dobry den prisla sms od neznameho individua.O tom ze jsem cca. pred 3 mesici spal ze zenou ktere umisl roznasi HIV.uz pry nakazila 4 chlapy.trosku me to zarazilo protoze jsem mel sex s zenou v tom obdoby,ale neverim ze by tohle delala.Trosku me to zrazila tak asi jako kazdeho.Bud je to hloupy vtip a nebo pravda.Ale spis bych rekl ze vtip.Chodim darovat plazmu a dalaji se tam samozrejme krevni testy.byl jsem napodledy zacatkem prosince.Zamozrejme ze jsem byl nemocny ale to byl v tu dobu kazdy,anginu ani zadne pupinky jsem nemel.co si o to myslite?

Re: Anoninmi sms

(Lukáš, 29. 1. 2012 17:17)

Když neznám tvoje rizikové chování nemůžu a ani nikdo soudit. to musíš vědět ty sám. jednou bez kondomu a už je riziko. Popis tvé situace je dost zmatečný.

Psychika Lukasovi

(Mirek, 28. 1. 2012 10:53)

Ahoj Lukáši, určitě se psychicky povzbudíš. Je to zázrak, že jsi po těch příznacích negativní a já Ti moc fandím. Jestliže máš za sebou dva testy a negativní, tak už by to mohlo být jen psychické. Seber všechny síly a změň způsob myšlení. Určitě to zvládneš a budeš mít před sebou krsnej a hodnotnej život. Moc Ti fandím. Drž se.

Prosim o odpoved

(chouchou, 24. 1. 2012 11:30)

I ja jsem mela nechraneny stym s jednim klukem. Stal se pozdeji i mym pritelem, ale vsude kolem sebe jsem se zacala dozvidat, ze nespal s malo holkama. No a kdyz si vzpomenu na dobu prazdnin..mela jsem anginu a obrovskyma horeckama.. Angina se mi postupne jeste asi 3x vratila . Byla jsem u doktorky a tam mi z testu prokazali, ze jsem prodelala mononukleozu. Da se to povazovat za priznal?i kdyz uz mi ta nemoc byla prokazana ze je to mononukleoza? A na anginy trpim kazde prazdniny. Mam na to pech.

Jsou vůbec testy 100%tní?

(Luli, 21. 1. 2012 11:36)

No já nevím, ale než na testy hiv půjdete možná si pročtěte tohle: http://davidsubik.com/data/soubory/kniha.Kniha
Sama nevím, co si o tom mám myslet, ale je to celé podezřelé s tou věrohodností hiv testování..

Jak dlouho po rizikovém styku jsou testy spolehlivé?

(Honza, 5. 10. 2011 23:47)

Ahoj, měl jsem včera rizikový, nechráněný pohlavní styk a chtěl bych si jít udělat testy na HIV, abych měl klid, ale nemůžu nikde na internetu najít jak dlouho od rizikového styku musím čekat, aby byli testy jednoznačné, tím myslím jak dlouho od rizikového styku trvá, než lze spolehlivě potvrdit, nebo naopak vyvrátit přítomnost viru HIV v těle? Moc díky za odpověď.

Re: Jak dlouho po rizikovém styku jsou testy spolehlivé?

(balonek, 15. 1. 2012 0:09)

Najlepsie 3 mesiace.

Psychika

(Lukaso, 11. 11. 2011 0:00)

Takze asi jako kazdy zde, i ja udelal chybu ktere dodnes lituju, mel jsem nechraneny styk a prozil jsem si a prozivam peklo, problemy me samozrejme zacli pro procteni plno clanku o priznakach hiv, mel jsem vsechno od aftu, vyrazky a uzlin snad vse, ty deprese a nervy nikomu nepreju, po 2 mesich jsem si odevzdane dosel na testy na Karlak, kde me pred testama bylo receno, ze vyrazka, afty je blbost aby se z hiv projevily po 2 mesicich, na netu jsou prej hovadiny a vysvetlili mi ze to se projevuje az u lidi ktery maj HIV dlouhodobe a telo ma tak oslabenou imunitu ze prave podleha temto vlivum..to se ale nestane za 2 tydny ale nejdriv za 2 roky, rikal me to specialista ktery je ve svem oboru persona co jsem se docetl...99 procent clanku na internetu je ctrl c, ctrl v, staci se podivat jak vsude pisou to same, jistotu vam da prý jen test, ne priznaky...po 2 mesicich me test na p24 i anti vysel negativni, doktor me presvedcil ze je to stoprocentni....jsem na tom od te doby ale psychicky stale spatne a kdyz jsem po pul roce nahmatal uzliny na krku i v trislech padlo to na me a sel jsem opet do nemocnice, tentokrat na petrin i na hiv testy ( po 10 mesich od rizikového styku), opet vysel negativni a prej stoprocentni opet....od te doby jsem psychicky stale v depresich, uzliny(z infekce mocaku) mam stale...afty sem tam, stale zahleneny, casto nemocny a psychicky v takovym stavu ze me posilaj k psychologovi....zavidim vsem ktery po negativnich testech zacli opet na plno zit, ja mam dojem ze muj zivot skoncil pred dvema roky a jen prezivam...

Re: Psychika

(Lenka, 14. 1. 2012 23:57)

Ahojky Lukasi! Nevím, jestli si přečteš co ti tady napíšu, ale mám pocit, že potřebuješ alespoň nějakou podporu. Každý člověk dělá chyby a každý si musí prožít to ponaučení jak ty říkáš peklo, ale je to vždy jen z jednoho důvodu, aby sme si uvědomili jak málo stačilo a mohl se nám život obrátit na ruby. Je přece úžasný, že seš zdravej a že se nemusíš každý den děsit toho, že můžeš být pro někoho nebezpečný a další kdyby. Seš jeden z mála, kterej měl neuvěřitelný štěstí a dostal druhou šanci. Proto nemá smysl se utápět v depresích a hlavně takle zahazovat krásy života, život totiž nekončí jednou chybou. Kdyby sis to náhodou přečet a měl by si někdy chuť si popovídat, tak mi můžeš písnout na e-mail: lholanova@seznam.cz :0) L.

Re: Psychika

(balonek, 15. 1. 2012 0:06)

Po dvoch testoch mozes byt kludny. Tie priznaky mozu byt psychosomaticke. Drzim palce :-)

Žádám radu

(Jakub, 7. 12. 2011 22:27)

Dobrý den, i já mam svůj příběh, který se mi udál před necelým týdnem a z kterého jsem nyní poslední 3 - 4 noci moc nenaspal.

V sobotu jsem měl chráněný styk s prostitutkou z klubu Darling Cabaret v Praze 2 (www.kabaret.cz). Nechtěl jsem riskovat "pouliční špínu" a chtěl mít vše pod kontrolou a tak jsem zvolil východisko v jednom ze jřeměn největších domů svého druhu v Praze, domu, kde jsem doufal a stále doufám, že existuje alespoň nějaký dohled nad jejich pracovnicemi.

Ujala se mě tam taková jedna "čokoládovější" mulatka mluvící anglicky (cizinka jako všechny okolo), udala věk 23 (pravda na víc nevypadala). Prostředí bylo čisté, ji jsem si důkladně prohlédnul, zdála se být zdravá. Před míma očima dokonce i nově povlékla prostěradlo a měl jsem možnost se i vykoupat v přilehlé koupelně (včetně mýdla). Styk probíhal čistě chráněný kondomem, ona navíc použila i lubrikační gel. Byl jsem tam celkem asi 35 minut, z toho proběhla pouze 2x orál a jednou soulož (ze zadu), žádné riskantní experimenty, vše kryto kondomem, který neselhal a lubrikačním gelem. Umyl jsem se ihned 2x (před samotnou akcí)a následně bezprostředně po celou oblast genitálií i stehen a třísel promydlil).Prohlídnul si i genitálie a okolí po souloži, zda nejsem nějak zraněn, či cokoli, co by mohlo být risk. Nic jsem takového neobjevil a přesto celé okolí umyl.

Po aktu jsem se bavil i s místní obsluhou a ptal se jich, zda jsou holky pod nějakým zdravotním dohledem, místní "číšník" mne ujišťoval, že "nemusím mít z ničeho strach, že to je samozřejměnost" (já vím, mohl kecat, co by asi zákazníkovi řekl jiného, na druhou stranu jsem trochu doufal, že takto známá a rozšířená firma by si snad nelajsla průser s nějakou infekcí....syf, hiv..?).

Až dosud tedy vše proběhlo v pořádku, žádné škrábnutí, žádná krev, kondom co fungoval, lubrikant, nic divokého.

Včera jsem však zjistil, že se mi nejspíš cestou domu trochu zapařila kůže, což se projevilo až v pondělí a pod varlaty a mezi zadní částí pravého stehna a třísly ve dvou místech kůže maličko praskla, nebo se odřela od kalhot (jen povrchová část kůže, bez krve, pod ni je patrná další vrstva kůže, ranky jsou cca 4mm dlouhé a sotva1mm široké při natažení).

Má otázka tedy směřu je k tomu, zda je možnost, že by někde "přežíval" ten 1 - 2 dny a pak se "uchytil", nebo v případě, že kdyby takovéto povrchové odření bylo již v době soulože (což myslím, že bych cítil a všimnulsi, oblast jsem poté prohlížel), a dostala sek tomu poševní sekret, bylo by to hodně zlé? Mam začít panikařit, nebo mohu zůstat v klidu a má vidina hrůzy jse spíš škoem, než na reálném základě?? Děkuji za RADU!!! Třeba sem, nebo na EML DN2004@seznam.cz . Děkuji Jakub.

Re: Žádám radu

(balonek, 15. 1. 2012 0:01)

Ahoj, hiv na vzduchu rychle umiera, takze nie je mozne, ze by sa "uchytil" a prejavil az za dva dni. Pokial si ranky nemal pocas styku, tak co sa toho tyka mozes byt kludny. Ak este mas pochyby, nechaj sa otestovat. :-)

HIV PŘÍZNAKY, DOBA PŘÍZNAKŮ

(jana, 3. 1. 2012 11:36)

Ahoj, 11.11.2011 jsem měla nechráněný sex, je to chlap s kterým se stýkám asi4měs. má manželku a děti, ale vždy jsem chodila s kondomem ale teď to nějak nevyšlo.už v den kdy jsem s nim spala jsem byla navhlazená, hned večer jsem na to myslela a nadávala si a i ten den mě začala bolet třísla rýma , bolela hlava, ale horečka nebyla žádná ani pocení.ale rýma je pořád i teť sice menší ale je.v sugerování je hrozná věc,už mám i výsledky hiv testu, který si nechal dělat ten chlap, ale nejsem schopná si pro jít bojím se strašně moc!!!!!

Test

(XY 61, 9. 12. 2011 13:39)

Dobry den,pred 5 dny jsem se rozhodl jit na test HIV,bylo to nejdelsi 5 dnu v zivote.Nemohl jsem chodit do prace jen jsem doma lezel a premyslel.Za 5 dnu jen dva talire polevky a 5 kilo dole Jen se mi honilo hlavou jestli bude pozitivni nebo negativni asi to byla chyba jen premyslet,protoze to bylo doslova peklo!!!!!!! Vcera vecer jsem si dal i 3 prasky na spani jinak bych nemohl ani spat a rano jsem sotva dojel do nemocnice jak jsem byl mimo. Doktorka mi rekla ze test je negativni neuveritelna uleva a chut zit. Kdyz je clovek ve sracka tak pak si uvedomi,ze by mel na sebe davat pozor.Drzim Vam vsem palce a urcite jdete na testy ta uleva stoji za to.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »