Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Co je akutní HIV infekce? Jedná se o první příznaky infekce virem HIV, které se obvykle (v 50%-90%) projeví za 2-4 týdny po nákaze a často korespondují s tzv. sérokonverzí, tj. obdobím, kdy se objevuje HIV pozitivita v testu na HIV protilátky. U některých jedinců může akutní infekce virem HIV proběhnout i bez jakýchkoliv klinických projevů. Období akutní fáze infekce HIV je závažné vzhledem k vysokému riziku přenosu viru HIV při darování krve, při sdílení injekčních pomůcek a při nechráněném sexuálním styku, protože v tomto období krev, sperma a vaginální sekret obsahují vysoké množství viru HIV (vysokou virovou nálož). Velké nebezpečí přenosu viru HIV hrozí v období tzv. „imunologického okénka“, kdy výsledek běžného tzv. skríningového testu na HIV protilátky může být „falešně negativní“. Toto nebezpečí hrozí i při jediné transfúzi krve od HIV infikovaného dárce, při jediném sdílení injekčních pomůcek a při jediném nechráněném sexuálním styku. Jak se projevuje akutní HIV infekce? Nejčastějším klinickým příznakem HIV infekce je horečka. Objevuje se u 75-97% infikovaných osob. Může být provázena: 1. bolestmi hlavy, kloubů, svalů, zánětem nosohltanu a zažívacími obtížemi včetně průjmů - onemocnění připomíná virózu nebo 2. zvětšením lymfatických uzlin - hlavně krčních, bolestivým zduřením jater, zvětšením sleziny, bolestm v krku onemocnění připomíná infekční mononukleózu 3. asi v 60-70% vyrážkou, nejčastěji na hrudníku a zádech, většinou nesvědí a nebolí a má velmi krátké trvání - i jen několik hodin. V dutině ústní mohou být na sliznicích vřídky podobné aftám nebo plíseň. Podobný výsev můžeme vidět i na genitálu. 4. méně často i postižením nervové soustavy - zánětem mozkových blan, zánětem nervů především dolních končetin, obrnami, zvýšenou dráždivostí a pohotovostí ke křečím, zmateností, někdy i psychotickými změnami. Většina příznaků nemá akutní charakter (výjimkou je vyrážka). Klinické příznaky nemají vysokou intenzitu a mají tendenci k pozvolnému průběhu. Trvají 2-6 týdnů a odezní bez specifické léčby. Infikovaný přechází do klidového bezpříznakového stádia HIV infekce. Co dělat? Na akutní HIV infekci by měl myslet ošetřující lékař ve své ordinaci, terénní sociálně-zdravotnický pracovník, i samotný člověk, který si je vědom nějakého rizikového chování (nechráněný sexuální styk, sdílení injekčních jehel a stříkaček atd.). Infekci HIV lze vyloučit anebo potvrdit pouze laboratorním vyšetřením, kdy je zapotřebí odebrat 5-7 ml žilní krve a vzorek odeslat na vyšetření do laboratoře oprávněné provádět vyšetření HIV protilátek. Vyšetřovaná osoba musí vždy dostat tzv. předtestové poradenství tj. informaci o možném výsledku testu na HIV a jeho interpretaci. Negativní výsledek: Negativní výsledek u osoby, která si je vědoma rizikového chování v době kratší než 1 měsíc před vyšetřením a projevují se u ní některé z příznaků akutní HIV infekce, je nutno považovat za neprůkazný („falešně negativní“) a vyšetření je nutno opakovat za 2-3 měsíce. Teprve tento negativní výsledek je průkazný. Pozitivní výsledek: Pozitivní výsledek znamená, že vyšetřovaná osoba je infikovaná virem HIV. Současně s oznámením výsledku musí dostat tzv. potestové poradenství s tím, že podle § 53 zákona č. 258/2000 Sb o veřejném zdraví je povinna se podrobit lékařskému dohledu, potřebnému laboratornímu vyšetření, léčbě a dalším opatřením. Proč je důležité diagnostikovat HIV infekci již v akutní fázi? 1. Akutní HIV infekce je důvodem k zahájení účinné antiretrovirové terapie, která vede k ovlivnění klinických projevů akutní HIV infekce a ke snížení virové nálože u infikované osoby. 2. Snížení virové nálože vede k omezení rizika dalšího přenosu infekce HIV. 3. Antiretrovirová léčba vede ke zpomalení množení viru HIV, zpomalení úbytku obranyschopnosti organizmu a tím i ke zpomalení rozvoje HIV infekce. 4. Při včasném nasazení terapie je možné po odeznění akutního stadia HIV infekce její pozdější přerušení. Pamatujte, že u člověka s rizikovým chováním, u něhož se projevují některé z těchto příznaků, se může jednat o akutní stádium infekce HIV, přestože výsledek jeho testu na HIV může být v tomto období „falešně negativní“. Test na HIV je nutno opakovat za 2-3 měsíce po rizikovém chování!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

vyrazka

(tomik, 5. 10. 2010 18:42)

dobry vecer chtel bych se jenom zeptat jak vypada ta vyrazka a jakou ma barvu je to cervena vyrazka???a jak velka asi je???

po dovolenkové vytriezvenie

(veka860, 6. 9. 2010 2:42)

dobrý večer alebo už skôr ráno....tiež ma prepadla depka z HIV ...pár nocí už nespím ...prežila som 5 romantických dovolenkových dní s cudzincom ďaľší mesiac sme si ešte písali na nete a keď jedného pekného dňa skončilo kliknutím "delete" a zmizol mi zo života ...až vtedy som vytriezvela z lásky a prepdla ma panika...bože ja krava veď máme na svete HIV !!! no a teraz čakám kým to budú aspoň dva mesiace aby som mohla ísť na testy...dúfam že to dopadne dobre ...."bože koľko nervov pre chvíľku šťastia" ...príznaky ako prvotnú chrípku a tak nemám,ale začína nám september,takže každé škrábnutie v hrdle mi asi poriadne dá zabrať na psychiku ...no nič ak to bude okey,tak sľubujem že sa polepším/a prospejeme mi to že idem dole z váhou / no a keď pozitív tak si toho bastarda nájdem ... a bude musieť so mnou žiť :):):):):):) no nič sranda to nie je,nikdy som o HIV nerozmýšľala a keď je človek v situácii ohrozenia je to poriadne na psychyku záťaž....tak nič som si pokecala,kľudne spinkajte...

Len pritomnost

(dumhet, 3. 9. 2010 14:03)

noo... ja zijem pre to co je dnes a rozmyslat nad tym co bude zajtra, to si rovno hodit maslu. ked to pride tak uz to nezmenim a aspon budem mat pokoj.. hoci mi mnoho ludi bude chybat..
Ale najviac sa mi paci: mal/a som nechraneny oral s partnerom a teraz neviem ci nie som HIV..:D. Fakt super..Tak partner ci okoloiduci???

HIV

(anonym, 26. 8. 2010 18:08)

Dobry den, chtel bych se zeptat, na pravym stehni vedle varlete se mi udelal nejaky egzem, je cerveny, nekdy pali, kupil jsem si masticku fenistil, ale nic, co mam delat, jde o hiv

Testy po 35 dnech

(darinkaH, 26. 8. 2010 18:03)

Zdravím, nechala jsme se testovat po 35 dnech. Sice mi rikali, ze mam jeste pockat - ale nevydrzela jsem. Nemam zadne priznaky a testy mi vysly negativne. Ted jen premyslim, zda se mam enchat testovat jeste jendou nebo je to dostacujici. Partner na testy jit enchce a k cele veci se postavil dosti negativne. proc jsme sla na testy? Poznala jsme ze i pres slovni debatu mi partner lhal a na testech nebyl. dekuji za odpovedi.

kde dělají testy na počkání

(Petr, 20. 8. 2010 19:23)

Prosím o radu, kde se dělají na ústecku testy na počkání? Porďte prosím. Děkuju

bojim se

(dada, 19. 8. 2010 22:11)

Ahoj, mam problem. Mam pritele se kterym jsem nejakou dobu chodila a pak jsme se rozesli. Ponekolika mesicich jsme se dali dohromady. mezi tím jsem mela dva nechranene pohlavni styky nekdy v lednu, unoru. V jvetnu jsme zacali spolu znovu chodit. Nad nicim jsem nepremyslela. Nedavno jsem zacala cist clanky o HIV. dostala jsem prujem ktery se me drzel 5 dnu :-). Nemuzu od toho odpustit oci. Ted muj pritel dostal pasovy opar. Bojim se ze bych ho mohla necim nakazit. Zitra jde na krev a ja jsem na nervy. Hrozne se bojim. Do ted ani me ani jemu nic nebylo.

hiv neo něco jiného?

(Katka, 19. 8. 2010 20:59)

Napíšu to narovinu. Přišla jsem o práci a potřebovala peníze. Vyspala jsem se z deseti muži ěhem 3 týdnů s ochranou i orální styk s ochrano, ale dělali to i mě a já nevěděla, že se mohu nakazit i takto. Ihned jsem s tímto skončila. Není to na mojí povahu, byla jsem nešťastná a teď je ze mě klubíčko nervů. Dostala jsem menzes a nevěděla to a zjistila to až, když mi byl dělán orál, teď se ojím, že jsem se nakazila. Je velké riziko, že jsem hiv? kdy si mohu nechat udělat test? A jak je to s testováním na kapavku, syfilis a chlamydie??? Za jak dlouho se dá jít na testy? Moc Vás prosím o radu.

Kdy jit na test

(Petr, 16. 8. 2010 16:07)

Lidicky mám tu pro vás určite informace. Temer vsude se doctet ze na test by se melo jit 2-3 mesic od rizik. chovani. ANO to je pravda aby byl vysledek co nejprukaznejsi. Avšak dle studijí je díky testovacím metodám u nás v evropě výsledek po 6ti týdnech přesný na 80%, avšak dle vědců je toto % malé. Dle pracovníků starající se o pacienty s HIV v USA si težko pamatují nekoho, kdo po 6 tydnech byl na testu negativni a pozdeji pozitivni. Jelikoz mnozi lide nevedi kdy presne ke kontaktu doslo a mnoha data prichazeji z rozv. zemi, je doba aby byl vysledek 100% ustanovena na ty 2-3 mesice. Dle studie z r. 1997 se antigen P24 objevuje v krvi 2-3 týden a protilátky cca o 7 dní později u většiny lidí! Proto vysledek z predčasnějšího testování berte jako silně uklidnující. 2-3 měsíce je však jistota!!!!!!

ORALNI SEX

(DAVIT , 16. 8. 2010 12:32)

PRET DVOUMA TYDNY JSEM PROVADEL ORALNI SEX DELALI JSME SI TO OBOU STRSNE PO DVU TYDNU JSE DOSTAL HORECKY A UDELALI JSEMI ZARUDLI VYRASKY NA ZADECH DOLE MOHU BEJ NAKAZENEJ A MAM BOLESTI V KRKU SEX BIL NECHRANEN

Prenos HIV

(Andy , 14. 8. 2010 15:11)

HIV virus se prenasi infikovanou krvi, spermatem, posevnim sekretem a materskym mlekem. Cetla jsem si zde par nazoru nekterych lidi, kteri s jisotou tvrdi NESMYSLY jako ze se vir prenasi slzami a slinami. Prosim Vas pokud si nejste jisti nepiste takove veci, strasite tim lidi.

orální sex

(anulka, 13. 8. 2010 20:04)

vubec si newím rady s přítelem sme měli orální sex (dělala sem mu to já ) a on mě potom pusou taky může s toho být náká nemoc ? nebo neco špatného ?

orální sex bez kondomu

(tomáš, 8. 7. 2010 23:59)

Před pár dny jsem měl úlet a poprvé v životě (rozhodně naposled) jsem měl krátký pasivní orální sex s prostitutkou (ona ho prováděla mně). Bylo to bez ochrany, vyvrcholení do úst. K ničemu dalšímu nedošlo. Vůbec nevím, co teď dělat. Jak je velké riziko nějaké nákazy? Žádnou ranku nikde nemám. Projevila by se nákaza nějakou pohlavní chorobou brzo? Můžu být klidný, že riziko nakažení HIV je nulové?

nevědomost

(Nicol, 20. 6. 2010 17:56)

To je všechno moc hezky popsaný,ale co když ten dotyčnej neví o tom,že má HIV,protož nemá příznaky žádné,tak nevidí anebo nevnímá to,že by měl navštívit lékaře?Kdy na to pak přijde sám od sebe?

nevědomost

(Nicol, 20. 6. 2010 17:54)

To je všechno moc hezky popsaný,ale co když ten dotyčnej neví o tom,že má HIV,protož nemá příznaky žádné,tak nevidí anebo nevnímá to,že by měl navštívit lékaře?Kdy na to pak přijde sám od sebe?

zkušenost

(Jaňa, 17. 6. 2010 17:11)

Když to tady tak čtu, tak taky přispěju svou troškou do mlýna. Je mi 22 a partnerů na sex jsem měla dost. Taky jsem se utěšovala tím, že ČR je malej rybník na to, abych se tady nakazila HIV a z tohodle pitomýho názoru mě vyléčilo, když jsem se dozvěděla, že tuhle nemoc má člověk mě hodně blízký. I když jsem s ním v životě nic neměla, tak jsem okamžitě letěla na testy, svědomí mi nedalo. Jsem OK, ale ten pocit, že je to kousek ode mě, byl to nejhorší, co znám. Protože když tu hrozbu nemáte přímo nad sebou, tak na test prostě nepůjdete, stejně jako vás nezasáhne smrt 100 lidí v letadle, ale smrt blízké osoby si uvědomíte sakra hodně.

Nejistota

(blb, 2. 6. 2010 19:59)

čau cca před 3 měsíci sem měl chráněný styk v nočním klubu, k protržení kondomu nedošlo, jenom na palci sem měl zátrh..už si nepamatuju jestli to bylo čerstvý nebo ne, slečně sem dovnitř nešáhnul jenom na poštěváček..zhruba po 4 týdnech se mi udělali afty v puse, po přečtení že by to mohlo bejt i hiv mě začaly bolet uzliny na krku, v podpaždí, na tříslech, nevim jestli uzliny byly zvětšené nebo ne (nevím jaké byly předtím), možná to byl jenom subjektivní pocit a celkově sem se cejtil pod psa..jiné příznaky sem neměl..., myslíte si že malou rankou na prstě se dá přenést hiv?a mohly by být mé příznaky předzvěstí hiv??

Jsme někteří pěkní idioti!!!

(Sofi, 9. 5. 2010 0:10)

Zdravím Vás, tak jsem si tady všechno přečetla, to je mazec jako!!! A došla jsem k závěru, že by tyto testy měli být zákonem povinné.. prostě každý občan ČR povinně každý půl rok na testy, bez výjimky do určitého věku samozřejmě staříci to asi už moc nestřídají a děti to zase nedělají :-) Taky si myslím, že bychom se měli mít rádi a neriskovat, ono se to říká co, horší dělat v praxi, necháme se oblbnout, hormony taky udělají své a je to... druhý den už máme všechny příznaky a je to tutovka, někteří dokonce raději začneme sexuálně obstinovat.. Některé dny si myslíme, že jsme nakaženi a některé dny to vyloučíme.. a takhle stále dokola, jediné co nám může pomoct je test na který se všichni klepeme strachy a máme žaludeční neurozy... no upřímě nevím jak bych to jako oznamovala doma ve svých 28. letech, která ještě nemá děti ani stálého partnera, já si myslím že bych dřív pochovala matku než ona mě, ale fakt, tak že bych to asi tutlala a čekala jestli než natáhnu brka nevynaleznou konečně už ten lék, a našla si také nakaženého partnera abychom se mohli utěšovat... No a když se zamyslím nad tím, že za dva roky co jsem si o několika partnerech myslela, že ted už je to zaručeně ten pravý, tak si teda jako dost dobře nedokážu představit, že bych jim všem cca 5ti hochům vzdělovala tento výsledek!!! už ted dopředu zvracím a jdu sí dát další cígo, protože ta myšlenka mi příde jako naprosto hororová!!! O sexu se mi už i zdá, ale sžírá mě myšlenka co když?? A to prosím dotyčné znám nejde pro mě o neznámé dokonce už se dvěma z nich narodili miminka... No je to začarovaný kruh, ale říkám Vám jsem pomalu rok hodná, nevím jestli chci znát výsledek ale bojim se s někým spát, abych ho případně nenakazila, no a kdybych byla zdravá tak aby on mě... se z toho asi už fakt poseru, pak si člověk přečte nějaký statistiky a mám týden co řešit...No jedno vím jistě, že bych s někym do pelechu ted nevlezla ani za nic až se zase zamiluju jdu i s dotyčnou láskou na testy a každejch půl rok ho tam budu honit sama nemusim pač už nadosmrti budu hodná!!! fakt!!! já nevím v době kdy jsem začala sexuálně žít tak bylo důležité neotěhotnět, nějak se to všechno změnilo, boha jeho... to je mazec. Ale zase se uklidnuju myšlenkou že s lékama bych tady dvacet let ještě mohla být a třeba možná dýl výzkum jde ted docela rychle dopředu,možná se ještě dožijeme léku který by tuhle fakt pěkně b,lbou chřipku zničil uplně, taky si říkám, že se taky můžu vyflákat v autě, dostat RAKA, doprdele tak co je nejhorší?? a proč se HIV furt takhle tutlá, proč denně v TV neběží reklamy typu NEMYSLÍŠ ZAPLATÍŠ choď na testy, používej gumu!!! to tady bude muset vychcípat půl národa?? No je krásný být zamilovaná, ale myslím, že ještě lepší je být negativní.. ale furt jako nevím kdy se k tomu dokopu a kolik let ještě budu abstinovat, ono je to zase na druhou stránku škoda... Všem Vám přeji hodně štěstí... opatrujte se...

Testování v centru Brna

(Petr, 4. 5. 2010 17:04)

Jestli mohu poradit, tak na Bratislavské 2 je Imunologická, mikrobiologická a serologická laboratoř RNDr. Zdeňka Čecháčka, kde se lze testovat na HIV.Tuto informaci jsem si přečetl v příspěvku od Kika na těchto stránkách. Zaplatil jsem 321,- Kč a měl jsem test hotový do druhého dne. Při odběru krve jsem byl do 5 minut hotový včetně placení. Sympatické mi bylo to to, že jsem se mohl telefonicky informovat (po zadání hesla)o výsledku testu. Pokud se nechcete trmácet do Bohunic, vyzkoušejte tuto, mnohem pohodlnější variantu :-)

HIV?

(Jana, 18. 4. 2010 18:38)

Ahoj, chtela bych se zeptat, nikdy sem nemela zadne priznaky, ze bych mela mit HIV, dneska je to 7 mesico o rizikoveho chovani, coz si uvedomuji az ted ze bylo rizikove. A jsem pernamentne unavena a bolí me jiz 3 den v krku, tak zjistuji co by to mohlo byt a dostala sem se az sem. Myslíte si ze je mozne aby se únava a bolest v krku (nic jineho se neprojevuje) projevily az takhle dlouho. Diky za odpovedi


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »