Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Co je akutní HIV infekce? Jedná se o první příznaky infekce virem HIV, které se obvykle (v 50%-90%) projeví za 2-4 týdny po nákaze a často korespondují s tzv. sérokonverzí, tj. obdobím, kdy se objevuje HIV pozitivita v testu na HIV protilátky. U některých jedinců může akutní infekce virem HIV proběhnout i bez jakýchkoliv klinických projevů. Období akutní fáze infekce HIV je závažné vzhledem k vysokému riziku přenosu viru HIV při darování krve, při sdílení injekčních pomůcek a při nechráněném sexuálním styku, protože v tomto období krev, sperma a vaginální sekret obsahují vysoké množství viru HIV (vysokou virovou nálož). Velké nebezpečí přenosu viru HIV hrozí v období tzv. „imunologického okénka“, kdy výsledek běžného tzv. skríningového testu na HIV protilátky může být „falešně negativní“. Toto nebezpečí hrozí i při jediné transfúzi krve od HIV infikovaného dárce, při jediném sdílení injekčních pomůcek a při jediném nechráněném sexuálním styku. Jak se projevuje akutní HIV infekce? Nejčastějším klinickým příznakem HIV infekce je horečka. Objevuje se u 75-97% infikovaných osob. Může být provázena: 1. bolestmi hlavy, kloubů, svalů, zánětem nosohltanu a zažívacími obtížemi včetně průjmů - onemocnění připomíná virózu nebo 2. zvětšením lymfatických uzlin - hlavně krčních, bolestivým zduřením jater, zvětšením sleziny, bolestm v krku onemocnění připomíná infekční mononukleózu 3. asi v 60-70% vyrážkou, nejčastěji na hrudníku a zádech, většinou nesvědí a nebolí a má velmi krátké trvání - i jen několik hodin. V dutině ústní mohou být na sliznicích vřídky podobné aftám nebo plíseň. Podobný výsev můžeme vidět i na genitálu. 4. méně často i postižením nervové soustavy - zánětem mozkových blan, zánětem nervů především dolních končetin, obrnami, zvýšenou dráždivostí a pohotovostí ke křečím, zmateností, někdy i psychotickými změnami. Většina příznaků nemá akutní charakter (výjimkou je vyrážka). Klinické příznaky nemají vysokou intenzitu a mají tendenci k pozvolnému průběhu. Trvají 2-6 týdnů a odezní bez specifické léčby. Infikovaný přechází do klidového bezpříznakového stádia HIV infekce. Co dělat? Na akutní HIV infekci by měl myslet ošetřující lékař ve své ordinaci, terénní sociálně-zdravotnický pracovník, i samotný člověk, který si je vědom nějakého rizikového chování (nechráněný sexuální styk, sdílení injekčních jehel a stříkaček atd.). Infekci HIV lze vyloučit anebo potvrdit pouze laboratorním vyšetřením, kdy je zapotřebí odebrat 5-7 ml žilní krve a vzorek odeslat na vyšetření do laboratoře oprávněné provádět vyšetření HIV protilátek. Vyšetřovaná osoba musí vždy dostat tzv. předtestové poradenství tj. informaci o možném výsledku testu na HIV a jeho interpretaci. Negativní výsledek: Negativní výsledek u osoby, která si je vědoma rizikového chování v době kratší než 1 měsíc před vyšetřením a projevují se u ní některé z příznaků akutní HIV infekce, je nutno považovat za neprůkazný („falešně negativní“) a vyšetření je nutno opakovat za 2-3 měsíce. Teprve tento negativní výsledek je průkazný. Pozitivní výsledek: Pozitivní výsledek znamená, že vyšetřovaná osoba je infikovaná virem HIV. Současně s oznámením výsledku musí dostat tzv. potestové poradenství s tím, že podle § 53 zákona č. 258/2000 Sb o veřejném zdraví je povinna se podrobit lékařskému dohledu, potřebnému laboratornímu vyšetření, léčbě a dalším opatřením. Proč je důležité diagnostikovat HIV infekci již v akutní fázi? 1. Akutní HIV infekce je důvodem k zahájení účinné antiretrovirové terapie, která vede k ovlivnění klinických projevů akutní HIV infekce a ke snížení virové nálože u infikované osoby. 2. Snížení virové nálože vede k omezení rizika dalšího přenosu infekce HIV. 3. Antiretrovirová léčba vede ke zpomalení množení viru HIV, zpomalení úbytku obranyschopnosti organizmu a tím i ke zpomalení rozvoje HIV infekce. 4. Při včasném nasazení terapie je možné po odeznění akutního stadia HIV infekce její pozdější přerušení. Pamatujte, že u člověka s rizikovým chováním, u něhož se projevují některé z těchto příznaků, se může jednat o akutní stádium infekce HIV, přestože výsledek jeho testu na HIV může být v tomto období „falešně negativní“. Test na HIV je nutno opakovat za 2-3 měsíce po rizikovém chování!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

bojim se

(Misa, 25. 2. 2009 8:08)

Mela jsem nechraneny styk asi pred peti lety a pak pred pul rokem se dvema kluky.A ted kdyz mej pritel lezi na jipce,tak me uz dva dyn prepdvji strasny myslenky ze jsem se mohla nakazit.Hlavne skrz toho,ze bych neunesla,ze jsem nakazila meho pritele,ktery je na tom sam spatne.Me nejde o me,ale o nej!
Tak jsem dneska jdu do Bohunicke nem. do Brna,test je tam na pockani do dvou hodin asi za 500kc.Verim tomu,ze vyjde negativni,a kdyz ano,tak vim,ze bych uz nikdy nic takoveho neudelala!Blby je,ze ted kazda holka bere antikoncepci a jeji jediny problem je,aby neotehotnela a nad horsimi nasledky se nepozastavi,jako ja...Tak snad to dopadne dobre a vezmu si z toho obrovske ponauceni.Myslim ze podobny strach by mela zacit vetsina,ale s tim ze to dopadne dobre,aby sem se lidi trochu vzpamatovali!

Velký strach !!

(Jana, 19. 2. 2009 18:19)

Dobrý den,

chtěla bych se Vás zeptat. Naposledy jsem měla před měsícem intimní styk s osobou o kterém mám teď pochybnosti. Žádné projevy jak někteří uvádí se u mě nevyskytly tj. horečka, nebo bolení v krku, uzliny ani žádné flíčky.
Přesto mám ted velký strach.Myslíte si, že by se z toho něco mohlo u mě už projevit ??
Prosím odpovězte mi co nejrychleji.Jsem z toho už hodně nervozni a hlavne mám velký strach!!!
Děkuji moc za rychlou odpověď

pro Silent Hill

(expert, 30. 1. 2009 6:35)

vazeny pane/damo, vy opravdu nevite o cem mluvite, jestli dotycna/ny semeno spolkne nebo ne je uplne jedno! zaludecni stavy vir zahubi! pri aktivnim oralnim sexu (vykonavas) je pravdepodobnost 50 z 1.000.000. Pri pasivnim (nechas se) je nakaza vyloucena, paklize tomu kdo oralni sex provadi netece z ust krev, nebo pokud se vam nezahryzne do pohlavniho organu.

pro Karinu

(expert, 30. 1. 2009 6:26)

libanim se hiv neprenasi, ani pri hlubokem libani, protoze sliny obsahuji minimum viru. paklize nedoslo k masivnimu krvaceni, neni na miste uvazovat o mozne nakaze. Doktor Plzak tvrdi, aby se clovek nakazil pri libani, museli by si navzajem pri libani ukousnout jazyky :-)

pro Silent Hill

(expert, 30. 1. 2009 6:23)

vy vubec nevite o cem mluvite, tak prosim svou nevedomosti se nesnazte radit druhym. nedelaji se testy na vir, nybrz na protilatky!!!

Co myslite?

(Katy, 23. 1. 2009 21:40)

Strasne se bojim toho,ze jsem HIV pozitivni a bojim se dojit si na testy, spala jsem celkem se dvema podezrelyma osobama a to asi pred rokem,dvema...zadne priznaky jsem vsak nezaznamenala,tak ted nevim,zda bych eventualne mohla byt nebo ne?

Mohlo dojít k přenosu?

(Karina, 22. 1. 2009 22:09)

Ahojte, měla jsem prasklý koutek a prasklý ret na puse a líbala jsem se s jednou holčinou. Ona žádné poranění na puse neměla. Je tedy možné, že by mohlo dojít k přenosu viru HIV? Díky za odpověď.

testy

(alina, 9. 1. 2009 21:31)

Ahojky, chtěla bych se zeptat, byli jste někdo na testech na HIV v domě světla? Je možný mít tam výsledky ještě ten den?

djsakd

(sasa, 8. 12. 2008 20:33)

ahojky chtela jsem se zeptat jestli se da bezplatne otestovat na HIV v Brne popr.kolik to stoji...mela jsem nechraneny pohl. styk pred 2 lety je mozne ze bych byla bez priznaku?kdyz nepocitam ze jsme mela v zime nebo na jare normalni chripku...prosim poradte mi nekdo dekuju moc

Mohu se nakazit HIV

(Milan, 5. 12. 2008 8:54)

Ahoj, před třemi týdny jsem byl s klukem, líbaly jsme se, já ho orálně uspokojoval (ne do konce), a pak mi dráždil penisem zadeček, pouze přejíždel po dirce, dovnitř se nedostal ( bez kondomu ). S jeho semenem jsem do styku vubec nedostal. Vím že jsem udelal hloupost, pročítám na netu samé články o tom, ale mám blbý pocit stále si osahávám krk zda nemám nateklé uzliny... na testy pujdu ale až koncem ledna. Myslíte že jsem se mohl nakazit?

Pro Lukáše

(Silent Hill, 23. 11. 2008 21:34)

3 měsíce je 200% jistota u všech lidí...:)Jinak pokud jsi neměl příznaky PRIMO infekce a po 78dnech jsi NEG (2,5měsíce)...myslím jsi že budeš na 99,9999999999999 zdravý :))))

Test

(Lukaš, 20. 11. 2008 23:45)

Ahoj pravě si čtu vaše příspěvky a docela mě zaražejí,na aids centrech říkají že na test stačí jít po 8 tydnech pomožné infikaci, ja byl na testech po 50 dnech negativní a potom po 78 take negativní to by byla asi hloupost aby se mi dvakrat trefili blbě do místa kde vyr ještě není rozmnožen, myslíte že musím ještě za 14 dní test opakovat? prej ty 2 měsíce stačí když neberu antibiotika a když jo tak je lepší test udělat za 3 měsíce, jakej na to mate nazor?

PRO MARTINU

(Silent Hill, 10. 11. 2008 22:40)

Ano, to je běžný omyl, který si spoustu lidí myslí, bohužel to téhle nemoci nahrává a spousta lidí, jde již v tomto období na test, který je pak mnohdy "falešně negativní". 3 měsíce trvá, než si tělo vytvoří 100procentně protilátky v celém krevním oběhu. Ono by se taky mohlo stát, že při odběru se ti sestra strefí právě do "hluchého místa" a pak se vyšetření prokáže jako negativní, přesto že vir HIV již v těle putuje, ale není ještě dostatečně rozmnožen aby se dal zjistit. Je velice malý, v tom spočívá jeho zákeřnost, běžným sérologickým vyšetřením krve, které se provádí např. při angíně není zjistitelný. U některých lidí navíc PRIMO infekce vůbec neproběhne. Osobně si myslím, že je to spíše u sportovněji založenějších lidí, kteří mají silnější imunitu a odolnost organismu. Ani po 2 měsících nelze kolikrát virus objevit a zjistit. Chceš li mít jistotu a nemůžeš v noci spát, tak 3 měsíce sexuálně abstinuj a pak jdi na test. V této chvíli je to 100% a máš jistotu, že jsi opravdu zdravá. Držím palce, sám teď čekám na test do 10.1.2009 (poslední riziko jsem měl v září, krev v říjnu samozřejmě negativní).Držím palce!

Nechápu...prosím o vysvětlení

(Martina, 2. 11. 2008 22:01)

"Jedná se o první příznaky infekce virem HIV, které se obvykle projeví za 2-4 týdny po nákaze a často korespondují s tzv. sérokonverzí, tj. obdobím, kdy se objevuje HIV pozitivita v testu na HIV protilátky."
- Proč se tedy na testy má chodit až za 3 měsíce po možné nákaze? Kdyby člověk měl 2-4 týdny po možné nákaze právě tyto příznaky, tak by už testy byly ukázány jako pozitivní, ne?

Pro ZUZKU

(Silent Hill, 25. 10. 2008 18:13)

Ahoj, pochybuji, že by se virus dal tímto způsobem přenést. K nákaze by ale mohlo dojít, pokud by jsi v pusse měla nějaké zranění, aft, krvácející dáseň, prodřený jazyk apod. Totéž platí při polknutí semene i o jícnu, žaludku..apod. Pokud trpíš třeba na žaludeční vředy, chorobu jícnu, tak je riziko větší...Pokud chceš mít 100procentní jistotu a nemůžeš v noci spát, 3 měsíce sexuálně abstinuj a pak jdi na HIV test. Věř mi, je důležité vědět jak na tom jsi!!!Držím palce

ahoj mam otazku, pls odpovedzte mi

(zuzka, 21. 10. 2008 19:24)

je mozny prenos HIV cez oralny sex, ak sa muzspravi zene do pusy??

Pro XAXANu

(Silent Hill, 17. 10. 2008 15:46)

Ještě bych rád odpověděl xaxaně...Riziko je obrovské!!! Samozřejmě jako každý nechráněný pohlavní styk. Nejde jen o sperma. HIV Virus je ve všech tělních tekutinách...navíc riziko přenosu z muže na ženu je mnohonásobně vyšší. Pokud už budeš chtít s tím klukem toto praktikovat, použijte kondom a vyvarujte se orálního sexu. Pokud už se stalo co píšeš, tak doporučuji 3 měsíce sexuální abstinence a pak jít na test na HIV protilátky. Jedině tak budeš mít stoporocentní jistotu. Věř mi, nedá se moc dobře v noci usínat, když nevíš jestli ti v krvi nekoluje smrtící virus...napiš jak jsi dopadla. Klidně piš i na Kurt_555@centrum.cz. Piště všichni co si chcete pokecat nebo máte depku z testů apodobně. Sám jsem měl S HIV tu čest (jsem negativní), ale viděl jsem co ten hajzl AIDS dokáže. Klidně piště na email, pokecáme....Mějte se všichni!!!

Život už si najde cestu

(Silent Hill, 17. 10. 2008 15:30)

Ahoj všem co se bojíte AIDS a HIV!! Myslete na to, když jdete s někým neznámým bože!!!To je takový problém koupit za 30kč kondom???Můžete místo orálního sexu praktikova sex drážděním pohlavních orgánů rukou. Snížit riziko HIV na minimum. Každý se nebojí jít s neznámým šlověkem ale všichni se bojí nákazy. Pokud už Vám oznámí, že jste HIV pozitivní, život tím nekončí!!!!!!Dnes už existuje účinná léčba, a můžete žít desítky let bez příznaků. Dnes jsem dostal výsledky svého testu - jsem HIV negativní, ale test si ještě zopakuji za 2 měsíce a mezitím budu sexuálně abstinovat. Život máme jen jeden, nezahazujte ho prosím. Pár minut nebo hodin vzrušení nestojí za zmařený život. Probuďte se všichni a začněme se chovat zodopovědně. A když jdete s někým neznámým nezapoměňte na kondom. Mě se vždycky orální sex hnusil a zvedal se mi z toho žaludek. Nikdy jsem ho nepraktikoval ani jsem to po svých partnerkách nevyžadoval, možná to mi zachránilo život....Pohlavní sex vždy s ochranou!!!!!!!!A drogy??Hnus...

?riziko?

(xaxana, 8. 10. 2008 19:31)

jak velke je riziko nakazy, kdyby byl 10ti minutovy nechraneny sex s hiv+ klukem a on se vystrikal mimo me?

dfsfdsf

(naštiv tuto ip je pecka a hledame adminz, 7. 10. 2008 22:53)

hej stavte se na tento server mužeš si sam vybrat mapu a de 100% 88.86.113.170:27049hej stavte se na tento server mužeš si sam vybrat mapu a de 100% 88.86.113.170:27049hej stavte se na tento server mužeš si sam vybrat mapu a de 100% 88.86.113.170:27049hej stavte se na tento server mužeš si sam vybrat mapu a de 100% 88.86.113.170:27049hej stavte se na tento server mužeš si sam vybrat mapu a de 100% 88.86.113.170:27049hej stavte se na tento server mužeš si sam vybrat mapu a de 100% 88.86.113.170:27049hej stavte se na tento server mužeš si sam vybrat mapu a de 100% 88.86.113.170:27049hej stavte se na tento server mužeš si sam vybrat mapu a de 100% 88.86.113.170:27049hej stavte se na tento server mužeš si sam vybrat mapu a de 100% 88.86.113.170:27049hej stavte se na tento server mužeš si sam vybrat mapu a de 100% 88.86.113.170:27049hej stavte se na tento server mužeš si sam vybrat mapu a de 100% 88.86.113.170:27049hej stavte se na tento server mužeš si sam vybrat mapu a de 100% 88.86.113.170:27049hej stavte se na tento server mužeš si sam vybrat mapu a de 100% 88.86.113.170:27049


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »