Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Co je akutní HIV infekce? Jedná se o první příznaky infekce virem HIV, které se obvykle (v 50%-90%) projeví za 2-4 týdny po nákaze a často korespondují s tzv. sérokonverzí, tj. obdobím, kdy se objevuje HIV pozitivita v testu na HIV protilátky. U některých jedinců může akutní infekce virem HIV proběhnout i bez jakýchkoliv klinických projevů. Období akutní fáze infekce HIV je závažné vzhledem k vysokému riziku přenosu viru HIV při darování krve, při sdílení injekčních pomůcek a při nechráněném sexuálním styku, protože v tomto období krev, sperma a vaginální sekret obsahují vysoké množství viru HIV (vysokou virovou nálož). Velké nebezpečí přenosu viru HIV hrozí v období tzv. „imunologického okénka“, kdy výsledek běžného tzv. skríningového testu na HIV protilátky může být „falešně negativní“. Toto nebezpečí hrozí i při jediné transfúzi krve od HIV infikovaného dárce, při jediném sdílení injekčních pomůcek a při jediném nechráněném sexuálním styku. Jak se projevuje akutní HIV infekce? Nejčastějším klinickým příznakem HIV infekce je horečka. Objevuje se u 75-97% infikovaných osob. Může být provázena: 1. bolestmi hlavy, kloubů, svalů, zánětem nosohltanu a zažívacími obtížemi včetně průjmů - onemocnění připomíná virózu nebo 2. zvětšením lymfatických uzlin - hlavně krčních, bolestivým zduřením jater, zvětšením sleziny, bolestm v krku onemocnění připomíná infekční mononukleózu 3. asi v 60-70% vyrážkou, nejčastěji na hrudníku a zádech, většinou nesvědí a nebolí a má velmi krátké trvání - i jen několik hodin. V dutině ústní mohou být na sliznicích vřídky podobné aftám nebo plíseň. Podobný výsev můžeme vidět i na genitálu. 4. méně často i postižením nervové soustavy - zánětem mozkových blan, zánětem nervů především dolních končetin, obrnami, zvýšenou dráždivostí a pohotovostí ke křečím, zmateností, někdy i psychotickými změnami. Většina příznaků nemá akutní charakter (výjimkou je vyrážka). Klinické příznaky nemají vysokou intenzitu a mají tendenci k pozvolnému průběhu. Trvají 2-6 týdnů a odezní bez specifické léčby. Infikovaný přechází do klidového bezpříznakového stádia HIV infekce. Co dělat? Na akutní HIV infekci by měl myslet ošetřující lékař ve své ordinaci, terénní sociálně-zdravotnický pracovník, i samotný člověk, který si je vědom nějakého rizikového chování (nechráněný sexuální styk, sdílení injekčních jehel a stříkaček atd.). Infekci HIV lze vyloučit anebo potvrdit pouze laboratorním vyšetřením, kdy je zapotřebí odebrat 5-7 ml žilní krve a vzorek odeslat na vyšetření do laboratoře oprávněné provádět vyšetření HIV protilátek. Vyšetřovaná osoba musí vždy dostat tzv. předtestové poradenství tj. informaci o možném výsledku testu na HIV a jeho interpretaci. Negativní výsledek: Negativní výsledek u osoby, která si je vědoma rizikového chování v době kratší než 1 měsíc před vyšetřením a projevují se u ní některé z příznaků akutní HIV infekce, je nutno považovat za neprůkazný („falešně negativní“) a vyšetření je nutno opakovat za 2-3 měsíce. Teprve tento negativní výsledek je průkazný. Pozitivní výsledek: Pozitivní výsledek znamená, že vyšetřovaná osoba je infikovaná virem HIV. Současně s oznámením výsledku musí dostat tzv. potestové poradenství s tím, že podle § 53 zákona č. 258/2000 Sb o veřejném zdraví je povinna se podrobit lékařskému dohledu, potřebnému laboratornímu vyšetření, léčbě a dalším opatřením. Proč je důležité diagnostikovat HIV infekci již v akutní fázi? 1. Akutní HIV infekce je důvodem k zahájení účinné antiretrovirové terapie, která vede k ovlivnění klinických projevů akutní HIV infekce a ke snížení virové nálože u infikované osoby. 2. Snížení virové nálože vede k omezení rizika dalšího přenosu infekce HIV. 3. Antiretrovirová léčba vede ke zpomalení množení viru HIV, zpomalení úbytku obranyschopnosti organizmu a tím i ke zpomalení rozvoje HIV infekce. 4. Při včasném nasazení terapie je možné po odeznění akutního stadia HIV infekce její pozdější přerušení. Pamatujte, že u člověka s rizikovým chováním, u něhož se projevují některé z těchto příznaků, se může jednat o akutní stádium infekce HIV, přestože výsledek jeho testu na HIV může být v tomto období „falešně negativní“. Test na HIV je nutno opakovat za 2-3 měsíce po rizikovém chování!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rizikové chovani

(Ach jo, 12. 4. 2010 3:21)

Rizikove chovani o velikonocich. Ted je to tyden a dnes me strasne, ale strasne zacalo bolet v krku, rano letim k doktorce, muze to byt akutni HIV infekce, hned po 6ti dnech?
Je fakt, ze jsem makal na baraku a spotil jsem se a pak prochladl dopoledne, prisel jsem dom a lezim:(

Porad dokola

(Ruda, 9. 4. 2010 20:22)

Myslim lidi, ze vetsina z nas jsme magori! a pestujeme si peknou fobii. Zrovna jsem si taky urcil par priznaku a jak to tady ctu, nejsem sam kdo zbytek zivota zije cekanim na AIDS. Kdyz se nad tim ale zamyslite, zjistite ze pravdepodobnejsi bude zabit se v aute... Na 100 ruznych sexualnich partneru mame cca 0,1.?? pravdepodobnost, ze nekdo nemocny mezi nimi bude (aspon tak mi to vyslo). A neni to jen vydeleny cislo, je nadsazeny i pro patricny vek atd. Vyspat se v cesku se sto lidma, hodit 1000 hranou kostkou a trefit z tisice 1 konkretni cislo. To by byl fakt pech. Nikdo tady ale asi nebude ani na 50, vetsina tak 20. ... Vlastne se tady snazim uklidnit sam sebe, protoze mam letos znovu padnej duvod na ty testy jit. A ne jeden! Tak se vsichni uklidneme, je to hrozna vec, ale v českych podminkach nafouknuta. Mimochodem, az mi to dobre dopadne uz nechci mit duvod tam znovu chodit. Nenasla by se nejaka slusna holcina z Brna co uz taky nechce blbnout.? rudolf.benes@email.cz :)

vyrazka ,dik

(mys, 7. 4. 2010 18:02)

CHTEL JSEM SE ZEPTAT ZDA JE NAKA MAST NA VYRAZKU Z HIV NEBO Z PLISNE,PRY SE MUZE OBJEVIT,PORATTE,JESTLI NAKOU ZNATE ,NEBO DOPURUCITE.DEKUJI

VYRAZKA.

(Fostik, 7. 4. 2010 17:59)

MAM HIV,PORATTE MY NEKDO ZNA JE NAKA MAST NA VYRAZKU ,DIKY.

Nejistota!

(Ferry!, 29. 3. 2010 18:35)

Tak mi pripada, ze spoustec priznaku je stres. Udelal jsem chybu, ted uz to vim. Je to temer tri mesice od rizikoveho chovani a od te doby jsem v neskutecnem stresu. Mam zvysenou teplotu casto, mirne pod 37. Nekdo rika, ze je to normalni. Povlak na jazyku, bily. Byl jsem ted casto nemocny, uzliny v trislech nahmatam, ale nejsou neak nafoukle, nekde se pise, ze do 1,5cm je to jeste OK, neake nachlazeni, ekzem (doufam, ze klasika atopicky, jako vzdycky pres zimu). Porad o tom premyslim, nejhorsi chvile zivota zatim. Je mi 18. Nebudu nic zakecavat. Byl tam zasun bez ochrany. Pouceny do konce zivota fakt. Na test se urcite chystam. Nejhorsi je, ze v Praze je to fakt jedno velke cekani na HIV. Spousta cizincu a narkomanu. Preji pevne nervy vsem, co si prozivaji to same. Doufejme, ze to bude vsechno v poradku a budeme si zase uzivat kamaradu a rodiny a budemem si vice vazit sveho zdravi. Prece jen HIV je pomerne vzacne jeste i kdyz presny pocet infikovanych nelze stanovit. Preji hodne sily i ten mene stastnym. Myslim, ze prozivat si tohle v 18ti je ta nejlepsi skola, pokud to dopadne dobre. Ostatni resi picoviny a nikdo nevi, co si prozivame my. Mejte se! Ferry!

Posilam pozdrav z Prahy. Mesto krasne, zive, ale nebezpecne.

Ach jo...

(elene, 23. 3. 2010 17:50)

Tak ted zas pro zmenu prozivam muka ja ... dnes je to presne dva tydny od rizikoveho chovani, tzn podle info se ma projevit ta reakce prvni a samozrejme jak na to myslim, tak mam zvysenou teplotu a citim kazdou bolest v krku apod... tezka sugesce, ale kdo vi...ted si tak akorat nadavam, byl to zkrat po rozchodu s pritelem, sice se znamym clovekem, ale on ma divnou minulost a to clovek v ten moment neresi. Jak si mam psychicky ulevit, nez na zacatku kvetna pujdu na testy...?? dik za jakoukoliv podporu

:-)

(ZDENEK, 17. 3. 2010 17:29)

Huráááá, dnes jsem si byl po skoro 5-ti měsících od rizikového chování a příspěvku zde pro výsledek testu na hiv. A test mě, tj. chlapci, který měl strach a čekal od října minulého roku dopadl dobře a negativně:-) To jsem si oddychl. Přeju všem, kdo mají obavy, aby jim to dopadlo tak jako mě. Také děkuji lidem, kteří vedou tyto stránky a příspěvky zde.

PORADTE

(Marek, 8. 3. 2010 10:44)

Zdravim vas, rad bych se poradil. V lete minuleho roku jsem mel nechraneny styk, pouze oralni sex s divkou v Nicaragui, oralni styk trval asi 5 minut, nakonec bez ejakulace. Druhy den jsem se prohlizel, zda nemam ranky nebo oderky na penisu, zadne, nic. Trochu jsem dostal strach, protoze jsem se docetl, ze HIV se muze prenaset i oralnim sexem. Po navratu, asi za mesic pote jsem sel na regulerni krevni testy, rikali mi,ze pokud bych mel nejakou pohlavni nemoc, projevilo by se to v nejakem vykyvu v krvi. Nenasli nic. Nicmene jsem pak vyjel do zahranici studovat. Po prvnich dnech (cca 2 mesice po onom styku) se mi na penisu objevily cervene skvrny, ktere mam dodnes. Byl jsem u dermatologa, ten mi predepsal mast (a rekl, ze se pravdepodobne jedna o zmenu prostredi, atd). "Vyrazka" ustoupila, ale stale je misto jaksi zacervenale. Navic jsem v prosinci mel asi dva, tri tydny bolesti v krku, ktere se ted, v breznu vratily. Asi pred mesicem me zacalo bolet v trisle. Nejsem si jisty, ale trislo bych pripisoval sportovnim aktivitam, ktere provozuji dost casto. (Byl jsem navic pred tydnem u lekare s poranenim kolenem a ptal jsem se ho na toto a rekl, po prohmatani, ze uzliny zdurene nemam). Ted jsem objednany na venereologii, a je to jak cekani na ortel... Muzete mi prosim poradit, o co by se mohlo jednat? Asi uz si ty veci sugeruju, ale ono zacervenale misto (ktere je temer neviditelne) mi neda spat. Napada me Chlamydie, ale zvlastni je, ze na krevnich testech ji neobjevili... Dekuji

HIV zkušenosti

(Kika, 28. 2. 2010 13:34)

Tak připojuji se i já se svými zkušenostmi. Jak začít? Můj první sexuální partner měl minulost značně promiskuitní, ale to jsem se dozvěděla, až postupem času po rozchodu. . . našla jsem si jiného partnera a vše bylo v pohodě ovšem taky už nejsme spolu našel si jinou. Až pochybnosti nastaly a i strašák HIV. K testum jsem šla asi po 3 měsícíh, protože postupem času jsem měla úplně fobii a viděla na sobě snad každý tak popisovaný nespecifický příznak. Nastal den D šla jsem v Brně do laboratoře Dr. čecháčka Bratislavská 2 anonymní testování, 330 kč, výsledky jsem věděla hned ten den. díky bohu NEGATIVNÍ!co říct na závěr? chrante se, ty nervy za to nestojí!!! a na testy rozhodně jít! s tou nejistotou, když nevíte je to celý fungování značně těžký a stresující!

ach jo

(loo, 28. 2. 2010 13:17)

taky maaaaam strach :(
měla sem "něco" s někym u koho si uplně nejsem jistá jestli je ok. popíšu Vám to "něco"
-já nechtěla sex on jo - tak mi ho tam asi tak na pět vteřin strčil dokud sem nezdrhla, i do pusy to samy, to abych se ho aspon na chvili zbavila tak sem to delala trosku dyl.. ale nedošlo k vyronu semene, nic takovyho.. jeste sem se s tim dotyčným líbala.. asi to zni fakt hloupe, jak kdyby mi bylo 10let, ale ja fakt nic nechtela, ale bavit sem se s nim chtela :(
no nasledne jsem dostala kapavku, a myslím, že to mohlo být od něj i z takovýdleho "nic" ..
ted mam pritele.. spali sme spolu ja trvala na kondomu, a delali sme to s kondomem jenze on si ho pak sundal.. no mam strasny schizy! hlavne ted kvuli nemu..
byla sem uz na odberu krve asi cca po mesici od "tamtoho" a oukey.. ted zhruba za dva tydny chci jit na dalsi.. to bude uz zhruba dva a pul mesice..
mam fakt strach.. :(

a mužu poprosit o nazor ostatních. díky

cekani

(mono, 8. 2. 2010 3:28)

myslim ze zivot v prahe je jedno velke cekani na hiv . jdu na testy jo jsou ok, tak si zas uzivam po trech měsicich to iste,, co vy na to hmm

hruza

(mino , 8. 2. 2010 3:22)

nemuzu nabrat odvahu jit na testy ,pořad si řikam zitra nevym co mne tam čeka , poradte prosim ...

Priznaky okamzite

(Juraj, 25. 1. 2010 17:46)

Je mozne, zeby sa priznaky HIV prejavili okamzite po rizikovom spravani? Myslim tym hned na druhy den resp. prve dni potom, alebo je to len ludska autosugescia? V akej najskorsej dobe je mozne pozorovat prve priznaky a symptonmy?

Udělala sem chybu

(Míša, 22. 1. 2010 7:36)

Ještě bych se chtěla zeptat,jestli můžu jít na test na infekční oddělení. Popř.mohl by mi vzít krev můj gynekolog a odeslat to do laboratoře?

Udělala sem chybu

(Míša, 22. 1. 2010 7:34)

Mám 4 a půl roku přítele, bohužel asi před půl rokem,sme se málem rozešli a já se vyspala s člověkěm kterého sem pořádně neznala. Později sem se dokonce dozvěděla,že fetoval.Myšlenka na HIV mě děsí,bojím se jít na testy abych se nedozvěděla že sou pozitivní.Příznaky jako horečky,nevolnost a podobně se u mě za celou dobu neprojevily.Ale asi už skoro tři měsíce mě trápí kvasinková infekce.Je to možné aby to byl příznak HIV?Moc děkuji za odpověď.

také čekám

(adéla, 3. 1. 2010 18:16)

ahoj všem tady. také jsem byla na testech a výsledky čekám v úterý. mám hrozný strach, protože si zpětně uvědomuju, že jsem se v minulém roce chovala strašně nezodpovědně. ted jsem si našla přítele se kterým bych chtěla rodinu, a mám strašný strach, jestli jsem ho nenakazila.čtu si tady o příznacích a bere mě hrůza. vloni na podzim jsem měla těžkou angínu, pořád jsem byla unavená a antibiotika zabrala až na potřetí. je pravda, že jsem šla kvůli prac. povinnostem k lékaři až když jsem nemohla polknout.ale ted se bojím, jestli to nebyli první příznaky nákazy. strašně moc si přeju, aby byli výsledky negativní, ted už vím, že žádný chlap nestojí za to riziko, že život máme jen jeden. ...ksakru, proč člověku dojdou tyhle věci ,až když mu teče do bot

ještě jedno

(Martin, 1. 1. 2010 13:23)

Nadruhou stranu, existuje spousta nemocí o kterých člověk neví do poslední chvíle a když mu jsou diagnostikovány, dozví se, že mu zbývá pár let nebo měsíců života.. Bylo již spousta lidí, kteří čekali na test HIV jako na smilování boží, oddychli si při negativním výsledku a druhý den je srazilo auto.. HIV v dnešní době znamené desítky let života, není to ta nejhorší nemoc co člověka může potkat a když se zamyslí nad tím, že dnes každý čtvrtý zemře na rakovinu.. Je třeba se na to dívat i trochu optimisticky :)

pro všechny

(Martin, 1. 1. 2010 13:20)

Jo, někde se dočteš takové příznaky, jinde makové a ve výsledku to vlastně znamená, že příznakem HIV může bý cokoli a aby nám to dalo ještě větší nejistotu, příznaky nemusí být vůbec žádné.

Já čekám na to, až mi doběhnou 2 měsíce, co jsem vyčetl jako dobu po které to průkazné je. Dokonce při testech známé lékař říkal, že stačí kolem 1,5měsíce, ale 2m se uvádí pro sichr. Jdu tam příští Pondělí, takže se nemůžu dočkat..

pro Zdenka

(DoktorX, 23. 12. 2009 22:50)

Tak abych ti pravdu řekl tak jak říkáš je to individuální.
Ale tvá bolest co si myslím je způsobená víš čím? Je to vsugerováním. Stává se dost často když někde na internetových stránkách čteš příznaky tak se začneš soustředit na bolest, do té doby než se na to začneš soustředit tam žádná není.
Ale najednou po přečtení tam je.
Tak se zkus zamyslet kdy tě to začlo bolet? Jestli to nebylo po přečtení příznaků.
A na co se v tomhle obobí těšit.
A největší utěcha v těchto těžkých dobrách je, že se těšíš doslova těšíš na ten den D kdy člověk zajde na testy, a dozví se výsledek. Věř že ve většině případech je test Negativní. A pak jak zde můžeš číst v mmoha případech tu ulevu, to se nedá popsat. šak poznáš brzy sám

Veselé vánoce a štastný nový rok. :-)

Děkuji

(Zdenek, 23. 12. 2009 16:22)

ahoj, děkuji za slova útěchy, doufám, že vše bude v pořádku. Jen pak ale nerozumím, proč mě stále a to opravdu bolí v podpaží a třísla a trochu v krku. Těžko říct, nemůže to být objektivní vjem, ale ta bolest v podpaždí a tříslech tam prostě je. Netuším, jestli primoinfekce (symptomy) může trvat tak dlouho, tj. i 67. den po rizikovém chování, ale doufám a strašně moc, že to tak není...Vím, že symptomy jsou individuálního charakteru, ale nevím, jestli je možné, aby to trvalo tak dlouho (pouze ta "bolest mízních uzlin"). I tak moc děkuji za pomoc a přeji všem kdo tyto řádky čtou klidné vánoce.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »